Fictieve held: Bond, James Bond

Umberto via Unsplash

De meeste literaire helden schitteren enkel op papier. Sommige, zoals Ian Flemings James Bond, vinden hun weg naar andere cultuuruitingen.

Bond, James Bond maakte zijn literaire debuut in 1953 in ‘Casino Royale’. Drank, sigaretten en vrouwen zijn Bonds gebreken, waardoor het lijkt of hij is weggelopen uit een hard-boiled detective. Bond werkt echter voor de Britse geheime dienst, die hem een vergunning om te doden toekende en de codenaam 007 gaf.

Saai personage.

Bond heeft behoorlijk wat karakteristieken van zijn geestelijke vader, Ian Fleming. Zo delen ze dezelfde smaak voor roereieren en de liefde voor golf. De naam voor zijn held ontleende Fleming aan een Amerikaanse ornitholoog. Fleming was namelijk een fervent amateur-ornitholoog. Flemings held heeft niet alleen een saaie naam, maar was aanvankelijk ook een saai personage, een instrument gebruikt door de geheime dienst. Bond maakt de meest fantastische dingen mee, vaak in exotische locaties, en is steevast omringd door mooie vrouwen. Na de Bondfilm Dr. No in 1962 kreeg Bond van Fleming een familieachtergrond en een gevoel voor humor. Alle veertien Bondverhalen schreef Fleming tijdens de maanden januari en februari, als hij in zijn buitenverblijf Goldeneye op Jamaica was.

Trigger Mortis.

The Ian Fleming Publications Ltd, die waakt over Flemings literaire erfenis gaf al aan verschillende auteurs de toestemming om nieuwe verhalen te schrijven. Zo schreven onder meer Kingsley Amis, Jeffery Deaver, William Boyd en Sebastian Faulks Bondverhalen. Op 8 september 2015 lanceert The Ian Fleming Publications Ltd: ‘Trigger Mortis’, een Bondverhaal van de hand van Anthony Horowitz, waarin origineel nog nooit gepubliceerd materiaal van Fleming is verwerkt. ‘Trigger Mortis’ keert terug naar de jaren 50 en geeft Bondgirl Pussy Galore een comeback.

Bron: Wikipedia en ianfleming.com

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: