Bloggen en lezen in 2015

Op basis van de berichten die ik in 2014 maakte, kon ik aanvang dit jaar een concrete invulling geven aan mijn categorieën: recensie, boek en auteur. Ik riep ook een nieuwe categorie in het leven: mijn leeswereld. Een categorie die ik vanaf nu enerzijds verder ga gebruiken om te mijmeren over mijn persoonlijke lees- en blogwereld, en anderzijds om terug te blikken en vooruit te kijken.

Vandaag blik ik alvast terug op 2015. Ik beperk me tot de categorie auteur met een zijsprongetje naar recensie. De terugblik op de categorie boek met uitweiding naar recensie is voor mijn volgend bericht.

Categorie auteur
Binnen de categorie ‘auteur’ schreef ik auteursportretten over:

Daarnaast bracht ik de nationale dichter van Schotland, Robert Burns onder de aandacht. En maakte ik met het bericht: ‘Schutter spion en schrijver‘ een eigenzinnige keuze uit Britse auteurs, die ooit als spion werkte.

De auteursberichten vind ik fijn om schrijven. Als ik iets meer tijd had, zou ik graag ter voorbereiding biografieën lezen. Ik raakte in oktober zo geboeid door wat ik las rond Oscar Wilde, dat ik intussen al een aantal biografieën kocht. De belangrijkste biograaf van Wilde is zijn enige kleinzoon: Merlin Holland, die gedurende dertig jaar het leven van zijn grootvader bestudeerde. Voor 2016 hoop ik Wildes kortverhalen te lezen. Wildes enige roman: ‘Het portret van Dorian Gray‘ las ik in februari alvast met veel plezier.

Wat me ook goed beviel was ‘In koelen bloede‘ van Truman Capote. Het boek vormde ook de insteek voor mijn portret rond Capote. Van de meeste auteurs die ik besprak in mijn portretten heb ik ooit iets gelezen, zelfs veel gelezen in het geval van Gabriel Garcia Marquez. Voor 2016 hoop ik kennis te maken met het werk van Joseph Conrad.

Vertrouwde en nieuwe auteurs
Voor mijn recensies las ik werk van vertrouwde auteurs, onder meer van Georges Simenon, Barry Unsworth, Yasmina Khadra, Iain Pears en John Le Carré. Ik las heel wat boeken van – voor mij althans – nieuwe auteurs. Van een van die nieuwe auteurs, Doris Lessing, las ik drie boeken. Van volgende auteurs hoop ik de komende jaren meer werk te lezen en te bespreken:

  • Penelope Fitzgerald
  • Damon Galgut
  • Alain Claude Sulzer
  • Stefan Zweig
  • Henry James

En jij?
Welke auteurs zijn jou bijgebleven van 2015? En welke auteurs hoop je in 2016 te ontdekken?

Gepubliceerd door

daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

2 gedachten over “Bloggen en lezen in 2015”

  1. I do not know how you managed to understand Robert Burns! Even I an English speaker find him very difficult. Your articles are very good – Joseph Conrad is a favourite writer of mine. I have wasted a lot of time this year reading Scandinavian crime novels!

    1. Thanks for your nice words Tom. I’m not so fond of Scandinavian crime novels, although I can appreciate Mankells Wallander. And I’m happy to read you like Joseph Conrad. I have ‘The secret agent’ which I hope to read in the coming months. I have read a few poems by Burns and luckily you can find quite a lot of translations on the internet. I wrote the article as I like the idea of the Scots having a holiday for their national poet. And I like to have at least one article a year about a poet. This is a site which has poems by Burns with translation in English: http://www.interlinear.info/

Reacties zijn gesloten.