Bloggen en lezen in 2015

Zoals ik aankondigde in mijn vorig bericht, kijk ik vandaag terug naar mijn berichten in de categorie boek, met een zijsprong naar recensies.

Categorie boek
Onder deze categorie komen berichten over genre, klassiekers en fictieve helden. Naar aanleiding van Isabel Allendes Zorro kwam ik op het idee van fictieve helden. Ik maakte in totaal vier portretten rond literaire helden, die ook in de populaire cultuur hun weg hebben gevonden:

De berichten rond fictieve helden geven me de kans om over het muurtje te kijken naar andere cultuurvormen zoals muziek en film. Dit gaat ook grotendeels op voor de berichten rond klassiekers. Klassiekers vertellen vaak een extra verhaal over onder meer de tijdsgeest. In 2015 stond ik stil bij volgende klassiekers:

‘Werthers liefde voor Lotte’ en ‘Eeuwige liefde voor Maurice’ schreef ik naar aanleiding van respectievelijk Valentijn en de Internationale dag tegen de homofobie. ‘Maurice’ las ik ooit, lang geleden, net als ‘Hond van de Baskervilles’. ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ las ik een paar jaar geleden. ‘Het lijden van de jonge Werther’ hoop ik volgend jaar te lezen. Het verhaal rond het boek was me gekend vanuit mijn vijfjarige avondcursus Duits. Het onderwerp van mijn eindwerk voor die cursus was Duitse literatuur. Ik knoopte met ‘Werthers liefde voor Lotte’ dan ook aan bij een oude liefde.

De helden van 2015
In de boeken die ik las, ontmoette ik veel nieuwe helden. Volgende helden zijn me bijgebleven:

De klassiekers van 2015
Ik probeer maandelijks een recente titel te bespreken. Het merendeel van de boeken die ik lees heeft echter al een zekere leeftijd. Naast ‘Het portret van Dorian Gray’ las ik met veel plezier volgende eeuwelingen (boeken uitgeven voor 1900) :

Over ‘Ivanhoe’ deed ik twee volle weken. Ik kon de strijd aangaan met woorden als telganger. Ik vond het wel iets hebben, juist ook door die ouderwetse woorden. Het leverde me een extra bericht op rond het ontstaan van de historische roman.

Wat moderne klassiekers betreft, was ik naast ‘In koelen bloede’ vooral gecharmeerd door:

Mijn beste wensen voor 2016. Ik stop even met bloggen en ben er terug op 4 januari

Varia
Ik lees graag lukraak in een boek. ‘De stiefmoeder‘ van Simon Tolkien was het enige boek in 2015, dat ik van achter naar voren had kunnen lezen.

En jij? 
Welk boek van 2015 is jou bijgebleven? En welke literaire held pakte je in?

Gepubliceerd door

daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.