Herkauwer van boeken

Naast boeken bespreken neem ik af en toe ook mijn leeswereld onder de loep. Dankzij ZAAL Z keek ik naar mijn leesgedrag.  

Het tijdschrift van Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, ZAAL Z, heeft de rubriek: Aanbevolen. In deze rubriek vertellen mensen-met-een-mening wat ze met de nodige passie kunnen aanbevelen. In de laatste editie antwoordde Francesca Vanthielen op de vraag welk boek zij kan blijven lezen:

“Als ik naar de stapel boeken kijk die ik nog wil lezen, zie ik het nut niet van het herlezen van een boek. Ik lees vooral omdat ik hoop dat een auteur me in een andere wereld kan onderdompelen, me vertrouwd kan maken met de personages en me kan doen inleven in de verscheurende keuzes die ze soms moeten maken. Mijn honger naar nieuwe verhalen is groter dan het genot te herbeleven van de literaire kwaliteit die een bepaalde auteur heeft aangewend om me mee te slepen in zijn of haar verhaal.”

Ik kan me vinden in wat Francesca Vanthielen zegt. Niettemin ben ik een herlezer. Herlezen heeft in de eerste plaats vooral een praktische functie. Ik hou enkel die boeken bij die ik minstens twee keer heb gelezen. Dit impliceert dat ik sowieso herlees. En toegegeven, een boek herlezen kan behoorlijk tegenvallen. Het is niet omdat de chemie er ooit was, dat die er nog is. Ik merk overigens vaak dat ik intuïtief die boeken lees, waar ik op dat moment het meeste behoefte aan heb.

En toch, is het fijn om een boek terug te lezen. Het is gekend en vertrouwd terrein. En een enkele keer lees ik dingen of details die me de eerste keer niet waren opgevallen. Dit had ik onlangs met ‘De witte veer’ van John Boyne. Het herlezen gaf me een andere kijk op het verhaal.

‘De pest’ van Albert Camus las ik zeker al vier keer. En gezien het al enkele decennia geleden is dat ik het las, moet ik het dringend eens herlezen. En nu, wil ik het lezen met de theorie van het absurdisme er naast. Het stijgen van de jaren moet me normaal gezien iets wijzer gemaakt hebben.

Ik heb overigens een rare leesgewoonte. Ik lees weliswaar van cover tot cover, maar lees vaak passages verderop in een boek. Zo lees ik bepaalde passages meer dan een keer. Eigenlijk herlees ik meer dan dat ik lees. Ik herkauw. Herkauw jij ook graag? Of is jouw honger groter?

If one cannot enjoy reading a book over and over again, there is no use in reading it at all – Oscar Wilde

Bron quote Francesca Vanthielen: ZAAL Z van Het Koninklijk Museum van Schone Kunsten Antwerpen nr.15 / Dec 15 – Feb 16. Met dank aan het KMSKA voor overname uit hun publicatie.

Gepubliceerd door

daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.