Boekenkijkje

In Boekenkijkje sta ik even stil bij wat ik al las. En kijk ik vooruit naar de komende maanden.

Terugblik:
In januari kon ik een aantal besprekingen inplannen van boeken die ik eind vorig jaar las. Voor dit jaar las ik tot hier toe vooral boeken die zich in Afrika afspelen zoals: ‘Engel van de stad’, ‘Het boek van Memory’ en ‘Een echo van de storm’. Ook was ik kort in Argentinië met het hartverwarmende ‘De pinguïnlessen’. De bespreking van dat laatste boek kan je binnenkort lezen.

Ik las ook boeken waar ik geen bespreking van maakte zoals ‘De Loney’ van Andrew Michael Hurley. Eerlijk gezegd, begreep ik niet waar ‘De Loney’ over ging. Ik vond het boeiend genoeg om het te blijven lezen, of beter gezegd horen, want ik luisterde naar de Engelse audioversie. Maar blijkbaar had ik iets gemist waardoor het einde volledig aan me voorbij ging.

Waar ik ook geen bespreking van maakte was ‘Ontbijt bij Tiffany’ van Truman Capote. Dit boek vond ik vorig jaar bij De Slegte. Het is enkel nog tweedehands te vinden. Naast ‘Ontbijt bij Tiffany’ heeft het boek nog drie andere verhalen. Ik las het samen met ‘Waar de wereld begint’, ook van Capote. ‘Waar de wereld begint’ verscheen begin dit jaar in Nederlandse vertaling. Het bevat dertien verhalen die Capote schreef tussen zijn elfde en negentiende. Hetgeen ik tot hier toe las, getuigt van een groot inlevingsvermogen. Ik wil de rest van ‘Waar de wereld begint’ lezen met een andere bundel verhalen van Truman Capote, omdat ik wat kortere verhalen betreft, graag mijn tijd neem en liever werk van eenzelfde auteur lees. Alleszins kan ik het werk van Capote ten zeerste aanbevelen.

Vooruitblik:
Voor maart mag je een portret verwachten van de Peruviaanse auteur, Mario Vargas Llosa. In kader van de Boekenweek in maart ga ik iets doen met het thema van de Boekenweek ‘Duitsland’. En ga ik ook een paar boeken lezen van Duitstalige auteurs.

In april ga ik stilstaan bij Shakespeare. Het is namelijk vierhonderd jaar geleden dat Shakespeare stierf. Ik weet weinig tot niets van William Shakespeare, dus lijkt me een auteursportret wel op zijn plaats. Ook de fictieve held in april gaat uit het werk van Shakespeare komen.

En wat zijn jouw boekenplannen voor de komende maanden?