Boekenkijkje

In Boekenkijkje sta ik even stil bij wat ik al las. En kijk ik vooruit naar de komende maanden.

Terugblik:
In maart las ik vooral werk van Duitstalige auteurs naar aanleiding van het thema van de voorbije Boekenweek. Ik deed ook een artikel rond boekenverbrandingen door de nazi’s. Dit was allicht een rare keuze, maar ik vond het best schokkend om te lezen hoe dit georganiseerd was. Het deed me beseffen hoe kwetsbaar geschreven bronnen kunnen zijn. En je mag er niet aan denken, dat alle geschreven bronnen gedigitaliseerd zouden zijn en iemand die deskundig met een muisklik weet te verwijderen. Er is nog wel zo iets als back-ups, maar die kunnen ook vernietigd worden. Tenzij iemand eraan denkt om tenminste een back-up te verstoppen, onder bij voorbeeld een plank.

Voor mijn recensies voor maart kon ik gelukkig tijdig een aantal interessante boeken van Duitstalige schrijvers in de bibliotheek vinden, met name: ‘Een heel leven’ van Robert Seethaler en ‘Rebellie’ van Joseph Roth. In maart had ik namelijk een klein leesdipje, en konden de boeken die ik had willen lezen me niet bekoren, waardoor ik ze noodgedwongen opzij moest leggen voor een later moment.

De voorbije maand schreef ik een blog over een fictieve heldin van Shakespeare, namelijk Juliet Capulet. Na graaf Dracula, Sherlock Holmes, Zorro, Heathcliff en James Bond werd het hoog tijd voor een heldin. Ook schreef ik een blog over Shakespeare, of beter gezegd over de betwisting van zijn auteurschap door sommige.

Ook besteedde ik de laatste weken meer aandacht aan beeldmateriaal.

Vooruitblik:
Ik heb best wel wat ideeën voor de komende weken en maanden. In juni hou ik net als vorig jaar een korte blogvakantie. En voor begin juli ga ik al zeker een bericht doen rond schrijver en Nobelprijswinnaar Hermann Hesse.

En wat zijn jouw boekenplannen voor de komende maanden?