Boekenkijkje

In Boekenkijkje sta ik even stil bij wat ik al las en schreef. En kijk ik vooruit naar de komende maanden.

Terugblik:
Nobelprijswinnaar Hermann Hesse was goed voor twee blogs: een auteursportret aanvang juli en een blog rond de klassieker ‘Siddhartha’ (Hippie cultboek) in mei. ‘Siddhartha’ was overigens niet de enigste klassieker die ik besprak in mei. Ik besteedde ook aandacht aan de avonturen van Alice van Lewis Carroll met ‘Hier zijn we allemaal gek’ naar aanleiding van Tim Burtons film ‘Through the looking-glass’. Nog een mooie klassieker die ik besprak was ‘Overtocht naar India’ van E.M. Forster.

Vorig jaar had maakte ik een bericht rond ‘Maurice’ van E.M. Forster, en vroeg me af hoe het kwam dat ik nooit iets anders van Forster had gelezen. Een paar maanden later vond ik vrij toevallig ‘Overtocht naar India’ bij De Slegte. Intussen kocht ik ook al ‘Howards End’, wat op mijn leeslijst voor volgend jaar staat.

Naast een bespreking van ‘Overtocht naar India’ besprak ik onder meer ‘Het bijtende gevoel van verlies’, ‘Moord in de oase’, ‘De laatste nacht op Tremore Beach’ en ‘De oorlog van het einde van de wereld’. Die laatste recensie werd ook door Annemieke Bervoets opgenomen in een blog voor Mustreads.

Net hiervoor besprak ik ‘Daisy Miller’. Qua toon deed ‘Daisy Miller’ me sterk denken aan Truman Capotes ‘Breakfast at Tiffany’s’, dat ik eerder dit jaar las. En ik zag ook nog andere overeenkomsten tussen beide verhalen. ‘Daisy Miller’ las ik nog net voor mijn blogvakantie in juni.

Die blogvakantie is niet toevallig gekozen. Zo midden in het jaar is het goed om even stil te staan bij wat ik al deed en wat ik nog kan doen. Bovendien kwam de vakantie net op tijd, want zo heb ik weer een paar recensies die ik kan plannen wanneer het me uitkomt. En kon ik mijn tijd nemen met ‘De oorlog van het einde van de wereld’.

Vooruitblik:
Geen auteursportretten voor de komende twee maanden, maar hoogstwaarschijnlijk wel een bericht rond een auteur en een genre. In de categorie fictieve helden mag je een portret verwachten rond Hercule Poirot.

En wat zijn jouw boeken- of schrijfplannen voor de komende maanden?