Boekenkijkje

In Boekenkijkje sta ik even stil bij wat ik al las. En kijk ik vooruit naar de komende maanden.

Terugblik:
Dat je een roman niet los kan zien van de tijd waarin die geschreven is, wist ik al. Het omgekeerde is ook waar: een roman heeft ook invloed op de tijd waarin hij geschreven is. Dit laatste is zeker van toepassing op de klassieker waar ik in augustus stil bleef bij staan, namelijk: ‘Strange case of Dr Jekyll and Mr Hyde’ van Robert Louis Stevenson. Onlangs las ik trouwens ‘Het opzienbarende verhaal van Robert Coombes’ van Kate Summerscale, wat me helemaal onderdompelde in die tijd, en wat een mooie aanvulling was op mijn opzoekwerk voor ‘Jekyll and Hyde’. In zekere zin kan ik nu ook beter begrijpen waarom Stevenson na de Eerste Wereldoorlog werd afgedaan als een tweederangsschrijver. 

De voorbije maanden las ik een allegaartje van boeken zoals: ‘De blauwe kamer’, ‘Rivierdieven’, ‘De pianostemmer’, ‘Een deugdzaam man’, ‘De eenzame postbode’ en ‘De vegetariër’. Ik maakte ook tijd om ‘Aanslag’ van Yasmina Khadra te herlezen, wat ik beter vond dan bij de eerste lezing. Wat me vooral is bijgebleven is ‘Het verhaal van een huwelijk’ van Adrew Sean Greer. Het was lang geleden dat ik een boek las, dat ik met tegenzin opzij legde. Ook ‘Het opzienbarende verhaal van Robert Coombes’ las ik met veel plezier. De recensie van dit boek is overigens gepland voor 8 september.

Vooruitblik:
In september mag je een bericht verwachten rond respectievelijk Victor Frankenstein en de vaders van de science fiction. Voor oktober heb ik twee auteursportretten gepland, namelijk van Graham Greene en Doris Lessing. Het vijfde deel in Lessings ‘Kinderen van het geweld’: ‘De stad met vier poorten’ hoop ik de komende weken te lezen.

En wat zijn jouw boeken- of blogplannen voor de komende maanden?