Boekenkijkje

In Boekenkijkje sta ik even stil bij wat ik al las. En kijk ik vooruit naar de komende maanden.

Voor vandaag had ik een auteursportret gepland rond Albert Camus. Wegens tijdsgebrek ben ik echter genoodzaakt om een boekenkijkje te schrijven. Met Camus ga ik nog wel iets doen, en de kans is reëel dat ik voor de klassieker in november oftewel ‘De pest’ of ‘De vreemdeling’ doe. Dit brengt me gelijk bij mijn ideeën voor de komende weken.

Vooruitblik:
Voor november hoop ik alsnog een artikel rond één of meerdere auteurs te doen. Mijn fictieve held voor december wordt Fagin uit ‘Oliver Twist’ van Charles Dickens. Fagin is een schurk die met de feestdagen vaak opduikt in filmen, musicals of theaterstukken, vandaar de keuze.

Eind november verjaar ik. Op mijn verjaardagslijstje staan alvast ‘Conclaaf’ van Robert Harris en ‘De engelenpoort’ van Penelope Fitzgerald. De recensies van deze boeken zullen eerder voor volgend jaar zijn. Naast ‘Conclaaf’ zou het allicht ook een goed idee zijn om eindelijk eens ‘Het vijfde evangelie’ van Ian Caldwell te lezen.

Terugblik:
Ik beleefde veel plezier aan het schrijven van ‘Frankenstein’ en ‘De vaders van de SF’. Met dat laatste blog had ik gelijk ook nog eens iets voor de rubriek genre geschreven. Ideeën voor genre zijn altijd welkom, want ik vind dit best een lastige rubriek.

In oktober en november maakte ik ook auteursportretten van Graham Greene en Doris Lessing. Wat Doris Lessing betreft, ik had graag het laatste deel van de reeks ‘Kinderen van het geweld’ gelezen. Het is echter het dikste boek in de reeks en ik had het behoorlijk moeilijk met het begin, waardoor ik het opzij heb gelegd.

In plaats daarvan las ik onder meer ‘Expo 58′ van Jonathan Coe ,’Solo’ van Roald Dahl en ‘Angel’ van Elizabeth Taylor. Ik las intussen ook ‘De zwaluwen van Kabul’ van Yasmine Khadra en ‘De teddybeer’ van Georges Simenon. Recensies van de laatste twee titels mag je in november verwachten.

En wat zijn jouw lees- of blogplannen voor de komende maanden?