Boekenkijkje

In Boekenkijkje sta ik even stil bij wat ik las en bloggewijs deed.

Eind 2015 las ik ‘Reis naar het verleden’ van Stefan Zweig. Momenteel lees ik eindelijk nog eens werk van Zweig, namelijk zijn roman ‘Ongeduld’. Na de laatste maanden voornamelijk romans te hebben gelezen van Engelstalige auteurs was het tijd voor vertaald werk uit andere talen. Pas nog las ik het belangrijkste werk van de Japanse auteur Shusaku Endo, ‘Stilte’. Uiteraard bestaat er naast vertaald werk, literair werk van eigen bodem. Ik ben eerlijk gezegd niet zo thuis in Nederlandstalige schrijvers. Maar wat niet is, kan nog komen.

Na ‘Ongeduld’ heb ik nog zes boeken te lezen en te bespreken voor 2017. De boeken liggen klaar, moeten nog gelezen worden, enkel een volgend bezoek aan een bib kan mijn planning in de war sturen, en zo zal het hoogstwaarschijnlijk wel lopen.

In augustus en september las en besprak ik volgende boeken op ‘Boeken’:

Het eiland van de kleurenblinden van Oliver Sacks
De weerman van Olivier Rolin
Watergraf van Simon Beckett
De barmhartige terroriste van Doris Lessing

Ik las ook Peter Ackroyds biografie van Edgar Allan Poe. Poe is een van mijn favoriete schrijvers. Mijn eerste blogartikel dat geen recensie was, was een blog over Poe en zijn invloed op het horrorgenre. Ik schreef dit blog in oktober 2014 rond Halloween. Lang geleden, als studente toegepaste grafiek tekende ik illustraties bij verhalen van Poe. Ik zou die tekeningen eens moeten laten inscannen en hier mondjesmaat publiceren.

Ik schreef ook een recensie over ‘De pest’ van Albert Camus, een boek dat ik intussen al vijf keer heb gelezen. Pas nog herlas ik ‘Een kunstenaar van het vlietende leven’ van Kazuo Ishiguro, naar aanleiding van de toekenning van de Nobelprijs literatuur. In de categorie ‘auteurs’ had ik de afgelopen maanden geen ex-Nobelprijswinnaars literatuur maar wel de koningin van het misdaadgenre, Agatha Christie en een reus in het genre fantasy en SF, Ray Bradbury.

In ‘spotlight op’ stond het spotlicht voor een keer op een boek dat sinds begin dit jaar terug ‘in’ is namelijk het dystopische ‘Het verhaal van een dienstmaagd’ van Margaret Atwood. Met ‘Twee plus twee is vijf’ stond ik in de categorie ‘boek’ ook stil bij de dystopische klassieker ‘1984’ van George Orwell. En in dezelfde categorie stond ‘Morse’ centraal als fictieve held. Als fan van de tv-held Morse zou ik eens een boek rond hem moeten lezen. Maar er is nog zo veel dat ik zou willen lezen.

Welke boeken staan er bij jou al heel lang op je ‘te lezen lijst’? En is die ‘lijst’ nog behapbaar, of heb je een tweede leven nodig?

 

One Comment

  1. Ik vrees dat ik een 3-tal levens nodig heb om mijn te lezenlijst gelezen te krijgen ;) Lezen komt er bovendien de laatste tijd bijna niet meer van.

Reacties zijn gesloten.