Boekenkijkje

Naar goede gewoonte blik ik terug naar de voorbije twee maanden. De griep was spelbreker in maart. Omdat ik begot niet weet hoe je in bed typt, miste ik de deadline voor twee blogs. Zelfs wanneer ik kon typen in bed, was het me niet gelukt, want mijn hoofd stond niet naar schrijven.

In maart en april besprak ik volgende boeken:

Waarvan wolven dromen van Yasmina Khadra;
Een Amerikaanse oorlog van Omar El Akkad;
Het lichtschip van Blackwater van Colm Tóibín;
Een erfenis van spionnen van John Le Carré;
De laatste dag van Beppe Fenoglio;
De acht bergen van Paolo Cognetti

Maart: Italiaanse literatuur

Mijn bespreking van ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti in maart was gelijk een reden om een paar blogs te wijden aan de Italiaanse literatuur. Zo stond ik stil bij een Italiaanse klassieker, namelijk ‘De tijgerkat’ van Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Verder besprak ik met ‘De laatste dag’ een novelle van Beppe Fenoglio. Met deze fantastische schrijver maakte ik vorig jaar al kennis. Ik maakte noch van ‘Dag van vuur’ noch van ‘Doem’ een recensie. Een recensie maken van een novelle, kortverhaal of verhalenbundel vind ik moeilijk. Gelukkig kon ik ‘De laatste dag’ wel bespreken.

April: spionnen

Met ‘Een erfenis van spionnen’ van John Le Carré in april had ik een reden om in fictieve helden stil te staan bij Le Carrés held George Smiley, en in spotlight op bij Eric Ambler. Ambler is namelijk Le Carrés literaire voorbeeld.

Over schrijvers en schrijven

Een voorbeeld voor veel Engelstalige schrijvers is Henry James. Ik maakte voor James’ geboortedag op 15 april een auteursportret. Begin maart publiceerde ik een citaat van Jack London. En eind maart deed Mason Curreys boek ‘Dagelijkse  rituelen’ me stilstaan bij schrijfgewoontes in mijn rubriek leeswereld.

 

De foto bij dit blog komt van Pixabay.