Gespot: Stijloefeningen

In ‘Gespot’ zet ik een nog te verschijnen boek in de kijker. Vandaag heb ik het over de heruitgave van ‘Stijloefeningen’ van Raymond Queneau.

Tijdens een reis naar Griekenland merkte Raymond Queneau (1903-1976) grote verschillen op tussen het gesproken en geschreven Nieuwgrieks. Tegelijkertijd besefte hij dat die verschillen ook in het Frans aanzienlijk zijn. Als schrijver gebruikte hij bijgevolg alle mogelijkheden van de taal: woordspelingen, klanknabootsingen, fonetische spellingen, enz. 

In ”Excercises de style” uit 1947 vertelde hij eenzelfde gebeurtenis op 99 verschillende manieren. Schrijver Rudy Kousbroek zette het in 1978 om naar het Nederlands en verplaatste de handeling naar Amsterdam. Sindsdien is ”Stijloefeningen” vaak gebruikt in schrijfcursussen.

De afbeelding bij dit blog komt van Wikimedia Commons en is van Jean-Max Albert.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: