Gespot: Het gele behang

In ‘Gespot’ zet ik een nog te verschijnen boek in de kijker. Vandaag heb ik het over Het gele behang en andere verhalen van Charlotte Perkins Gilman.

In 1898 publiceerde de vooraanstaande Amerikaanse feministe Charlotte Perkins Gilman (1860-1935) ‘Women and Economics’. In dit manifest brak zij een lans voor de financiële onafhankelijkheid van vrouwen. Daarnaast ontdeed ze de gangbare ideeën over vrouw-zijn en het moederschap van hun romantiek. Haar manifest kende veel weerklank en werd in 7 talen vertaald.

Enkele jaren daarvoor had Gilman al de aandacht getrokken met haar fictieverhaal ‘The Yellow Wall-Paper’ (1892). In dit klassieke horrorverhaal raakt een vrouw geobsedeerd door het lelijke gele behang van de kamer waarin ze is opgesloten. De gebeurtenissen in het verhaal zijn gebaseerd op Gilmans eigen worsteling met een postnatale depressie.

Op voorschrift van haar arts moest Gilman rusten, mocht ze niet werken, lezen, schrijven of schilderen. Of naar buiten gaan. Een rustkuur in bed was toen namelijk de gangbare behandeling voor een postnatale depressie. Na drie maanden te hebben doorgebracht in haar bed dacht Gilman aan zelfmoord. Tegen het advies van haar arts stopte ze met de rustkuur en zag ze haar toestand verbeteren.

Naast het titelverhaal bevat het boek nog 12 andere verhalen waarin de leidraad de gelijkwaardigheid van de seksen is. De Nederlandse vertaling van Tjadine Stheeman ligt op 15 april in de boekenwinkels. Meer info vind je op de website van uitgeverij Orlando. Of bij je favoriete online boekhandel.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: