Gespot: En ze keken naar God.

In ‘Gespot’ zet ik een nog te verschijnen boek in de kijker. Vandaag heb ik het over En ze keken naar God van Zora Neale Hurston.

Toen haar moeder stierf, nam haar vader haar van school. De toen 13-jarige Zora Neale Hurston (1891-1960) moest als nanny in het huis van haar broer werken, een verantwoordelijkheid waar ze wou aan ontsnappen. Ze sloot zich aan bij een reizend theatergezelschap en ging werken voor een witte familie.

Dankzij de witte vrouw voor wie ze werkte, kon ze terug gaan studeren en boeken lezen. Na haar afstuderen werkte ze als serveerster en manicure. Vervolgens ging ze voor studies antropologie en nam ze deel aan schrijfwedstrijden.

Haar carrière als schrijfster kende een grote bloei tijdens de jaren dertig en veertig. Nadat ze was aangeklaagd en gearresteerd voor het molesteren van een 10-jarige jongen, wou geen enkele uitgever haar werk nog publiceren, ook niet nadat ze onschuldig bleek. In een andere carrière wist ze niet te aarden waardoor ze de ene na de andere mislukte baan aan elkaar reeg tot aan haar dood in 1960.

Vandaag wordt Zora Neale Hurston gezien als een van de belangrijkste auteurs van de Afro-Amerikaanse literatuur in de twintigste eeuw. Een veelgelezen klassieker van haar hand is And Their Eyes were watching God uit 1937. In deze roman werkt het slavernijverleden in de vroege twintigste eeuw nog door in de relaties tussen man en vrouw en tussen zwart en wit in de Zuidelijke Verenigde Staten.

Janie Crawford is net als haar moeder het resultaat van een brute verkrachting. Opgevoed door haar grootmoeder leerde zij dat geld en bescherming van goede witte mensen het enige wapen zijn tegen het noodlot. Maar na twee huwelijken gelooft Janie de wijsheden van haar grootmoeder niet meer.

De Nederlandse vertaling ligt op 4 april 2023 in de boekenwinkels. Meer info vind je op de website van uitgeverij De Geus.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: