Over koekjes en privacy

Het was even slikken: de nieuwe privacywet. Iedereen die persoonsgegevens verzamelt, moet aan de slag met de nieuwe privacywet. Als je een blog hebt, waarop mensen kunnen reageren op je artikels, dan verzamel je via je dashboard van je WordPress.com-account namen, e-mailadressen, adressen van websites of blogs en IP-adressen. Dat zijn gevoelige persoonsgegevens. In dit blog informeer ik je over je privacy en de koekjes, die je gratis krijgt bij het lezen van ‘Boeken’.

Die koekjes bak ik trouwens niet zelf. Het zijn vooral cookies die door derden geplaatst zijn. Zo onthouden cookies je inlognaam en instellingen als je een reactie op ‘Boeken’ plaatst of als je een artikel van ‘Boeken’ op sociale media deelt.

Ik maak regelmatig gebruik van embedding. Dit wil zeggen dat ik een deel van een externe webpagina integreer in een blogbericht. Zo integreer ik in een blogbericht regelmatig filmpjes van YouTube. Naast YouTube-filmpjes embed ik soms beeldmateriaal van Wikimedia Commons en Wikipedia. Bij embedding kunnen cookies gebruikt worden.

Wat met jouw gevoelige persoonsgegevens binnen mijn WordPress.com-account? Zolang dit blog online is, zolang WordPress.com bestaat, blijven die gegevens op het dashboard van mijn account staan. Tenzij je me vraagt om je gegevens en reacties op ‘Boeken’ te verwijderen. De nieuwe privacywet geeft je immers dat recht.

Vanaf nu kan je enkel nog reageren op blogs zoals deze en op Boekenkijkjes. In deze blogs hoor ik graag jouw mening of reactie. Bij mijn recensies en artikels over boeken (fictieve helden, klassiekers en spotlight op) en auteurs (auteursportretten en citaten) is dat niet nodig. Ik blijf de reacties modereren. Het duurt gewoonlijk een dag vooraleer ik er toekom om een reactie te modereren. Graag reageren op andere blogs? Het kan via Twitter. Mijn gebruikersnaam op Twitter is: @DanielleNov1968.

Heb je vragen bij dit blog? De reacties staan open. En het privacybeleid van ‘Boeken’ staat online.

De foto bij dit blog komt van Pixabay. 

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: