Heilige beelden van William Trevor

“Alleen op Justina Casey kon je nog staat maken, bedacht pastoor Clohessy eens te meer, hoofdschuddend om de terugkeer van de gedachte, want eerlijk gezegd kon je dat juist niet. De tegenstrijdigheid knaagde een beetje, maar op een vertrouwde wijze, zoals steeds namelijk wanneer Justina Casey, zonder zonde als altijd, was komen biechten.” Pastoor Clohessey vreest dat Justina wel eens het voorbeeld van haar vriendin Breda Maguire zou kunnen volgen. Als ze net als Breda naar Dublin gaat, kan hij geen penitenties meer geven. De grootsheid van de Ierse kerk is getaand en pastoor Clohessy weet niet meer wat zeggen in zijn preken. Pastoor Clohessy is niet de enige met angst in deze kortverhalenbundel.

Zo is er bij de man, die na jaren met zijn minnares op bepaalde plaatsen heeft afgesproken, de angst dat iedereen op hun pleisterplaatsen beseft dat zij zijn minnares is. Omdat hij niet meer met die gedachte kan leven, maakt hij een einde aan hun relatie. Naast de angst zijn er ook geheimen, verlangens en de liefde. Fina en John Michael zouden trouwen van zodra hij een job gevonden had in het verre Amerika. Tijdens zijn afwezigheid beseft Fina echter dat ze niet van John Michael houdt, maar van de fantasie om te emigreren naar het land van de onbegrensde mogelijkheden.

Voor de Ierse schrijver was een roman een schilderij uit de Renaissance, terwijl een kortverhaal een impressionistisch werk was. Hij schreef romans zoals ‘Het verhaal van Lucy Gault’, maar was en is vooral gekend voor zijn kortverhalen waarin hij de lezer een glimp gaf in het leven van heel gewone mensen. En dat deed hij op een schitterende haast intimistische manier.

Oorspronkelijke titel: A Bit on the Side.
Jaar van publicatie: 2004.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: