Dichter zijn volgens Auden

Voor kenners is het onbegrijpelijk dat W.H. Auden (1907-1973) nooit de Nobelprijs voor Literatuur heeft gekregen. Nochtans werd Auden 3 keer genomineerd voor de prestigieuze literatuurprijs. Vermoedelijk viel de Nobelprijscommissie over zijn suggestie dat de Zweedse diplomaat en Nobelprijswinnaar Dag Hammerskjöld homo was. 

De homoseksuele Auden trouwde in 1935 met de oudste dochter van Thomas Mann, Erika. De lesbische Erika was zo verzekerd van een Brits paspoort en een vrijgeleide uit nazi-Duitsland. Eigenlijk wou Erika trouwen met auteur Christopher Isherwood, een vriend van haar broer Klaus. Maar Isherwood kon het niet. Auden, die toen een knipperlichtrelatie met Isherwood had, stemde direct toe in een huwelijk met Erika. Hoewel ze nooit onder één dak hebben gewoond, is hun verstandshuwelijk nooit ontbonden geweest. 

Zijn relatie met de Amerikaanse dichter Chester Kallman daarentegen voelde voor Auden aan als een huwelijk. Tot zijn groot verdriet was zijn huwelijk met zijn droomprins een kort leven beschoren: Kallman kon hem namelijk niet het alleenrecht op hem geven. Toch bleven ze tot aan Audens dood eenzelfde woning delen. 

De foto bij dit citaat komt van Wikimedia Commons en is van John Kjellström – Svenska Dagbladet via IMS Vintage Photos

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: