Danielles leeswereld: Goodreads

Sociaal lezen met Goodreads

Lezen kan ook een sociaal gebeuren zijn. Zo is er Goodreads, een sociaal netwerk waar je kan bijhouden welke boeken je leest en zien wat je vrienden lezen. Je kan naast het sociaal gebeuren Goodreads ook gebruiken als referentie en database om boeken te zoeken. Ik gebruik Goodreads vooral als de plek waar ik alles kan vinden als ik iets wil weten over een bepaald boek of over een bepaalde schrijver. Ook doe ik graag mee aan de leesuitdagingen van de groepen, waar ik lid van ben. Daarnaast hou ik vooral van het internationale aspect van Goodreads. Waar anders, dan op Goodreads kan je zien wat Australiërs, Amerikanen of Engelsen lezen?

Als ik in 2012 mijn boekenverzameling ingaf op Goodreads en indeelde volgens schappen, merkte ik dat ik vooral thematisch las en makkelijk teruggreep naar hetgeen me al vertrouwd was. Zo las ik veel reisverhalen en memoires van vrouwen, die als tweederangsburger werden behandeld en vochten voor hun ontvoogding. Wat audioboeken betrof, putte ik vooral uit klassiekers of misdaadverhalen. Mijn leesvoer kon zeker meer variatie gebruiken.

Intussen kijk ik verder dan enkel de genres die ik normaal graag lees. Ik probeer nu makkelijker nieuwe schrijvers, boeken en genres uit, en dwaal met plezier van de vertrouwde leespaden af. Dankzij één van de groepen op Goodreads en hun genre-uitdaging, proefde ik van genres die ik normaal gesproken links liet liggen. Onbekend maakt onbemind – en vaak weet je gewoon niet waar te beginnen of heb je een verkeerd beeld over een bepaald genre. Zo vond ik als volwassene de weg naar science fiction niet meer, hoewel ik als kind Jules Verne las. En dacht ik dat fantasy allicht niet mijn ding ging zijn, tot ik Susanna Clarke’s Jonathan Strange & Mr. Norrell las.

Door Goodreads ga ik overigens weer regelmatiger naar de bib. De bib is immers de boekenwinkel bij uitstek waar je gratis op boekenavontuur kan gaan. En lezen is altijd een beetje op avontuur gaan, toch?!

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: