Populairste kerstverhaal

Klassiekers zoals ‘Een kerstvertelling’ blijven betoveren.

Het populairste kerstverhaal is zonder twijfel ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. Dickens was niet de eerste schrijver die een kerstverhaal schreef, maar was wel een van de eersten die zijn eigen visie op het kerstfeest gaf. In ‘Een kerstvertelling kaartte hij sociaal onrecht en armoede aan.

Christelijke inspiratie.

De novelle kent trouwens geen hoofdstukken maar strofen. Het gaat immers om een ‘carol’ of kerstlied, dat gezongen wordt ter ere van de geboorte van Jezus Christus. De christelijke inspiratie is duidelijk, mits hoofdpersonage Scrooge tot inzicht komt. Toch ligt de focus vooral op het vieren van kerst, en de dingen, waar geldwisselaar Scrooge aan verzaakte, zoals liefde en vriendschap. Op het einde van de novelle verhoogt Scrooge het loon van zijn bediende en gaat hij kerstmis vieren. Kortom, hij is weer een gul en vriendelijk man.

Oude gebruiken.

Sommige zien in de oude Scrooge de winter. Zijn hart krijgt de  jeugdige onschuld van zijn kindertijd of de lente terug. De naam Scrooge had Dickens niet zomaar gekozen. To scrooge was toen een synoniem voor ‘to squeeze out’ (= uitpersen). Nu is Scrooge een synoniem voor vrek.

In het begin van de negentiende eeuw werd kerstmis amper gevierd in Engeland. De publicatie van ‘A Christmas Carol’ in december 1843 droeg bij tot de popularisering van het kerstfeest. Er was toen een hernieuwde belangstelling voor de oude gebruiken rond het kerstfeest, en daarnaast deden de kerstboom en de kerstkaart hun intrede. De uitdrukking ‘A merry Christmas’ hebben we te danken aan ‘A Christmas Carol’.

A christmas carol
Illustraties uit de eerste uitgave van 1843 van John Leech.

“I don’t know what to do! I am as light as a feather, I am as happy as an angel, I am as merry as a school-boy. I am as giddy as a drunken man. A merry Christmas to every-body! A happy New Year to all the world!”

Bron: Voor dit blog gebruikte ik verschillende bronnen waaronder Wikipedia. 

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: