Klassiekers zoals ‘Een kerstvertelling’ blijven betoveren.
Het populairste kerstverhaal is zonder twijfel ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. Dickens was niet de eerste schrijver die een kerstverhaal schreef, maar was wel een van de eersten die zijn eigen visie op het kerstfeest gaf. In ‘Een kerstvertelling kaartte hij sociaal onrecht en armoede aan.
Christelijke inspiratie.
Oude gebruiken.
Sommige zien in de oude Scrooge de winter. Zijn hart krijgt de jeugdige onschuld van zijn kindertijd of de lente terug. De naam Scrooge had Dickens niet zomaar gekozen. To scrooge was toen een synoniem voor ‘to squeeze out’ (= uitpersen). Nu is Scrooge een synoniem voor vrek.
In het begin van de negentiende eeuw werd kerstmis amper gevierd in Engeland. De publicatie van ‘A Christmas Carol’ in december 1843 droeg bij tot de popularisering van het kerstfeest. Er was toen een hernieuwde belangstelling voor de oude gebruiken rond het kerstfeest, en daarnaast deden de kerstboom en de kerstkaart hun intrede. De uitdrukking ‘A merry Christmas’ hebben we te danken aan ‘A Christmas Carol’.

“I don’t know what to do! I am as light as a feather, I am as happy as an angel, I am as merry as a school-boy. I am as giddy as a drunken man. A merry Christmas to every-body! A happy New Year to all the world!”
Bron: Voor dit blog gebruikte ik verschillende bronnen waaronder Wikipedia.