Populairste kerstverhaal

Boeken leiden tot ontdekkingen. Ze leren of vertellen ons iets over de tijd waarin we leven of over het verleden, over anderen of onszelf, over onze cultuur of andere culturen. Sommige boeken, vaak aangeduid als klassieker, blijven ons ontroeren of beklijven, ook al zijn ze decennia of eeuwen geleden geschreven. 

Illustratie bij eerste editie ‘A Christmas Carol’ van John Leech

Het populairste kerstverhaal is zonder twijfel ‘Een kerstvertelling’ van Charles Dickens, beter gekend als ‘A Christmas Carol’. Dickens was niet de eerste schrijver die een kerstverhaal schreef, maar was wel een van de eersten die zijn eigen visie op het kerstfeest gaf. In ‘Een Kerstvertelling’ heb je dan ook de typische Dickens’ thema’s: sociaal onrecht en armoede.

In het begin van de negentiende eeuw werd kerstmis amper gevierd in Engeland. De publicatie van ‘A Christmas Carol’ in december 1843 droeg in Engeland bij tot de popularisering van het kerstfeest, en ons beeld van een Engelse kerst. Er was toen een hernieuwde belangstelling voor de oude gebruiken rond het kerstfeest, en daarnaast deden nieuwe tradities zoals kerstkaarten en kerstbomen hun intrede.

De novelle kent overigens geen hoofdstukken maar strofen. Het gaat immers om een ‘carol’ of kerstlied, dat gezongen wordt ter ere van de geboorte van Jezus Christus. De christelijke inspiratie is duidelijk, mits hoofdpersonage Scrooge tot inzicht komt. Niettegenstaande ligt de focus vooral op het vieren van kerst, liefde en vriendschap, de dingen waar Scrooge aan verzaakte, maar waar hij zijn hart terug voor openstelt. Volgens sommige symboliseert de oude Scrooge de winter, wiens hart terug de jeugdige onschuld krijgt van zijn kindertijd of de lente. Alleszins had Dickens de naam Scrooge niet willekeurig gekozen. Scrooge was toen een synoniem voor ‘to squeeze out’ (= uitpersen). Vandaag is Scrooge een synoniem voor vrek.

‘A Christmas Carol’ gaf het Engels ook de uitdrukking: A merry Christmas.

Bron: Wikipedia

Gepubliceerd door

daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. Bloggen doe ik dan ook over boeken, lezen en auteurs. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren, en me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.