Naast boeken bespreken neem ik af en toe ook mijn leeswereld onder de loep. Vandaag heb ik het over audioboeken.
Luisteren naar een anderstalig boek gaat voor mij overigens sneller dan lezen. Bovendien verlagen audioboeken vaak ook een drempel. Uiteindelijk worden romans niet zomaar ingelezen en kan een verteller een boek naar een andere dimensie brengen. Zo luisterde ik, dankzij Jeremy Irons, geboeid naar Evelyn Waughs ‘Terugkeer naar Brideshead’. Een boek dat ik allicht in een papieren versie iets minder boeiend gevonden zou hebben of zelfs nooit zou gelezen hebben. Elk romanpersonage kreeg van Jeremy Irons een eigen stem en persoonlijkheid.
Als een verteller elk romanpersonage een eigen stem geeft, is dat verdomd handig voor iemand met een auditief geheugen. Ik weet immers direct welk personage hoort bij een bepaalde stem. Dit was heel handig bij ‘The woodcutter’ van Reginald Hill. Een boek dat ik allicht op basis van synopsis niet zou gekozen hebben, maar koos op basis van de verteller, Jonathan Keeble. Meestal zoek ik bij Audible op verteller. Zo heb ik momenteel ‘De verzamelaar’ van John Fowles in mijn verlanglijstje bij Audible staan, omdat ik via ‘Leven en liefde’ van Charlotte Brontë gevallen ben voor de stem van James Wilby.
Een goed verteller is bij een audioboek onontbeerlijk, maar zelfs de beste verteller kan niets veranderen aan een saai of slecht geschreven boek. Dus miskopen zijn niet uit te sluiten. Gelukkig geeft Audible de ruimte om boeken uit te proberen. Als een boek me niet bevalt, kan ik het binnen een jaar gewoon omruilen.
Alleszins vind ik het fijn om tussen verschillende manieren of belevingen van lezen te kiezen, want zowel audioboeken, papieren en digitale versies hebben hun eigen charmes. Zo kan ik tijdens het luisteren naar een boek nog andere dingen doen: breien, haken, patience spelen, pinnen via Pinterest, een sudoku oplossen.