Reis naar het verleden van Stefan Zweig

Negen jaar geleden bleef het bij heimelijk gestolen zoenen, hoewel ze elkaar de kleren van het lijf hadden kunnen rukken. Nu is hij terug in Duitsland en ziet zijn vroegere geliefde terug. De oude passie is er nog steeds. In een roes nemen ze de avondtrein naar Heidelberg. Kunnen ze hun verlangen naar een inniger verbintenis alsnog tot uiting brengen? Of rijdt de tijd hun in de wielen?

‘Reis naar het verleden’ is een novelle die leest als een trein. En het soort boek dat je direct terug wil lezen. Het is dan ook geschreven door een schrijver, die in de jaren twintig van de vorige eeuw als een van de meest succesvolle Duitstalige schrijvers beschouwd werd.

‘Reis naar het verleden’ is Zweigs laatste novelle. Het werd in de jaren zestig van de vorige eeuw per toeval in een Londens archief gevonden. In 1987 bracht de Duitse uitgeverij S. Fisher het uit onder de titel ‘Widerstand der Wirklichkeit’ (verzet van de realiteit), omdat de zinnelijke wereld van ons koppel wordt overschaduwd door de realiteit van het opkomend fascisme.

Intussen is de novelle in verschillende talen onder de titel ‘Reis naar het verleden’ gepubliceerd. En eigenlijk past die titel net iets beter bij dit prachtig geschreven verhaal over lust en haat.

Gepubliceerd door

daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. Bloggen doe ik dan ook over boeken, lezen en auteurs.