Reis naar het verleden van Stefan Zweig

Negen jaar geleden bleef het bij heimelijk gestolen zoenen, hoewel ze elkaar de kleren van het lijf hadden kunnen rukken. Nu is hij terug in Duitsland en ziet zijn vroegere geliefde terug. De oude passie is er nog steeds. In een roes nemen ze de avondtrein naar Heidelberg. Kunnen ze hun verlangen naar een inniger verbintenis alsnog tot uiting brengen? Of rijdt de tijd hun in de wielen?

“De afgeremde wielen ratelden hortend en stotend het station binnen, er volgde een harde, abrupte schok, toen verloor de trein snelheid en krijsten de wielen een laatste maal als een gekweld dier.”

‘Reis naar het verleden’ is een novelle die leest als een trein. En het soort boek dat je direct terug wil lezen. Stefan Zweig was overigens in de jaren twintig van de vorige eeuw een van de succesvolste Duitstalige schrijvers.

‘Reis naar het verleden’ is Zweigs laatste novelle. Het werd in de jaren zestig per toeval in een Londens archief gevonden. In 1987 bracht de Duitse uitgeverij S. Fisher het uit onder de titel ‘Widerstand der Wirklichkeit’ (verzet van de realiteit), omdat de zinnelijke wereld van ons koppel wordt overschaduwd door de realiteit van het opkomend fascisme.

Intussen is de novelle in verschillende talen onder de titel ‘Reis naar het verleden’ gepubliceerd. Eigenlijk past die titel net iets beter bij dit prachtig geschreven verhaal over lust en haat.

Oorspronkelijke titel: Widerstand der Wirklichkeit.
Datum van publicatie: 1976.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: