Van zeeman tot schrijver

joseph conrad

Door zijn mooie stijl van schrijven was Joseph Conrad een groot voorbeeld voor een hele generatie van Engelstalige schrijvers. Engels was nochtans niet zijn moedertaal.

Pools-Engelse schrijver.

Joseph Conrad werd op 3 december 1857 geboren als Józef Teodor Konrad Korzeniowski in het Poolse Berdyczów (het huidige Berdytsjiv in Oekraïne). Naast Pools sprak de jonge Konrad ook vloeiend Frans. Konrad verloor zijn ouders al heel jong; hij was wees op zijn elfde. Zijn verdere opvoeding werd gelukkig door een oom ter harte genomen. Op zijn zestiende verhuisde hij naar Marseille in Frankrijk om aan het Russisch leger te ontsnappen. In Marseille monsterde hij aan op een schip en werd zeeman.

Aanvankelijk werkte hij op Franse schepen, in 1878 ging hij in zee met een Brits koopvaardijschip. In 1886 bracht hij tot gezagvoerder van de Britse koopvaardij en werd hem de Britse nationaliteit verleend. Intussen sprak Joseph Conrad Engels, weliswaar met een zwaar accent. Als hij in 1894 de zee voorgoed vaarwel zei, vestigde hij zich als schrijver in Engeland. Schrijven boeide hem en hij wou een literaire carrière uitbouwen. Bovendien vond hij steeds moeilijker werk als zeeman en liet zijn gezondheid te wensen over.

Zijn werk.

Bijna al zijn literair werk speelt zich af in exotische oorden, waar dramatische conflicten, de brute kracht van de natuur en raciale vooroordelen deel uitmaken van de thematiek. Een van zijn bekendste werken is ‘Heart of Darkness’ (Hart der duisternis). Het was losjes gebaseerd op zijn reis naar Congo-Vrijstaat, dat toen nog het privé-bezit was van Koning Leopold II.

Bron: Wikipedia en Biography.com. De foto komt van Wikimedia Commons. 

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: