Van zeeman tot schrijver

Joseph Conrad (1857 - 1924) gefotografeerd door George Charles Beresford
Joseph Conrad (1857 – 1924) gefotografeerd door George Charles Beresford.

In de Engelstalige literatuur geldt Joseph Conrad als een meesterlijk proza-stylist. Door zijn mooie stijl van schrijven was Conrad een groot voorbeeld voor een hele generatie van Engelstalige schrijvers. Nochtans was Engels Conrads derde moedertaal.

Joseph Conrad werd op 3 december 1857 geboren als Józef Teodor Konrad Korzeniowski in het Poolse Berdyczów (het huidige Berdytsjiv in Oekraïne). Binnen de verarmde adellijke Poolse familie, werd Józef, Konrad genoemd. Naast Pools sprak de jonge Konrad ook vloeiend Frans. Konrad verloor zijn ouders al heel jong; hij was wees op zijn elfde. Zijn verdere opvoeding werd gelukkig door een oom ter harte genomen. Op zijn zestiende verhuisde Konrad naar Marseille in Frankrijk om aan het Russisch leger te ontsnappen. In Marseille monsterde hij aan op een schip en werd zeeman.

Na verschillende jaren op Franse schepen te hebben gewerkt, ging hij in 1878 scheep met een Brits schip. In 1886 bracht hij tot gezagvoerder van de Britse koopvaardij en werd hem de Britse nationaliteit verleend. Intussen had Joseph Conrad zijn derde moedertaal al doende geleerd op zee. Als hij in 1894 de zee voorgoed vaarwel zei, vestigde hij zich als schrijver in Engeland.

Een van de aanleidingen om de zee vaarwel te zeggen, was zijn laatste reis naar Afrika. Als kapitein van een stoomboot op de Congo-rivier was hij getuige geweest van de wantoestanden in Congo-vrijstaat, het privé-domein van Koning Leopold II. Zijn herinneringen aan die reis verwerkte hij in ‘Heart of Darkness’ (Hart der duisternis). Het is een van de vele verhalen die zich in exotische oorden afspelen, en waar dramatische conflicten, de brute kracht van de natuur en raciale vooroordelen deel uitmaken van de thematiek.

Bron: Wikipedia en Biography.com

Gepubliceerd door

daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.