Danielles leeswereld: schrijfsters

Foto door Vincenzo Malagoli op Pexels.com

Over vrouwelijke auteurs.

De voorbije jaren is er in de Engelstalige pers al veel geschreven over de gendergap in de wereld van de literatuur. We lezen en recenseren vooral mannelijke en blanke auteurs. Op internet zijn er genoeg Engelstalige artikels en opiniestukken te vinden over het waarom. Die gendergap, of het onevenwicht tussen vrouwen en mannen bestaat in alle domeinen van onze samenleving, en in alle culturen. Ook de literaire wereld ontsnapt niet aan de gendergap.

Momenteel zit ik aan ongeveer 211 recensies. De meeste recensies schreef ik al voor boeken geschreven door mannen.

Ik beken, ik lees vooral mannelijke auteurs. Hoe komt dat? Komt dit door het soort boeken dat ik lees? Of ik ken gewoon te weinig vrouwelijke auteurs? Of ben ik kritischer ten opzichte van schrijfsters? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat ik heel visueel ben ingesteld. Ik kies boeken vooral op basis van wat op de cover staat en hoe die cover vormgeven is. Niet enkel de vormgeving is belangrijk, maar ook de titel: wat vertelt de kaft en de titel me over het boek.

Naast de vooral mannelijke aanwezigheid in mijn boekenkasten heb ik niettemin ook leesvoer geschreven door vrouwen. Vroeger heb ik overigens een periode gehad dat ik vooral waargebeurde verhalen las. Als je trouwens naar waargebeurde verhalen kijkt in de bibliotheek of in de winkel, zie je voornamelijk boeken over vrouwenlevens, meestal van vrouwelijke hand. In die periode heb ik overigens ook behoorlijk wat gelezen van de Egyptische feministische schrijfster, Nawal El Saadawi. En de Italiaanse schrijfster Oriana Fallaci, van wie ik ‘Een man’ eigenlijk eens terug zou moeten lezen. Benieuwd overigens of ik Fallaci en El Saadawi vandaag nog weet te waarderen. En of ik ‘Een man’ emotioneel nog wel aankan.

Intussen heb ik Ruth Rendell, Agatha Christie, P.D.James, Elisabeth Taylor, Xinran Xue, Penelope Fitzgerald en Doris Lessing ontdekt. En wie ik al jaren met veel plezier lees, is de Vlaamse Lieve Joris.

En hoe zit het met jou? Lees jij wel genoeg vrouwen?

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: