De pinguïnlessen van Tom Michell

Stel je bent in Uruguay op vakantie. Je ziet honderden met olie besmeurde pinguïns op het strand liggen. De pinguïns zijn dood. Ineens zie je dat er een pinguïn is die zich beweegt. Wat doe je?: loop je verder, haal je het dier uit zijn lijden of probeer je het te redden.

Begin jaren zeventig nam Tom Michell een job aan als onderwijsassistent in een prestigieuze kostschool in Argentinië. Tijdens de zomervakanties trok hij erop uit om andere landen in Zuid-Amerika te bezoeken. Zo kwam hij terecht in Uruguay, waar hij een pinguïn redde. Die pinguïn, Juan Salvado(r), veroverde al heel snel de harten op de kostschool waar Michell werkte. Maar wie adopteerde wie?

De raarste verhalen zijn vaak waar. Raar is niet het juiste woord, want ‘De pinguïnlessen’ is een verhaal met een lach en een traan. In de eerste plaats gaat het vooral over Michells bijzondere vriendschap met de pinguïn Juan Salvado(r). In tweede instantie is het een reisverhaal. Sommige fragmenten hadden iets korter gemogen, maar het doet weinig afbreuk aan dit hartverwarmende verhaal. Wat me naast het verhaal ook bijzonder charmeerde zijn de tekeningen die Michells maakte. Alleen al voor dat laatste zet je dit boek in je kast.

Gepubliceerd door

daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. Bloggen doe ik dan ook over boeken, lezen en auteurs. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren, en me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.