Een heel leven van Robert Seethaler

Sinds zijn publicatie in 2014 staat ‘Een heel leven’ van de Oostenrijkse schrijver Robert Seethaler onafgebroken in de bestsellerlijsten bij onze oosterburen. Zoals de titel doet vermoeden, vertelt ‘Een heel leven’ een levensverhaal. Centraal staat een heel gewone man: de arbeider Andreas Egger. Op zijn vierde komt Andreas terecht in een dorpje ergens tussen de bergen in Oostenrijk. Hij zal hier de rest van zijn leven blijven wonen, de Tweede Wereldoorlog buiten beschouwing gelaten.

‘Een heel leven’ is een atypisch boek, met een verhaal waarin niets spannends of beschouwends gebeurt. Het is in zekere zin zo saai als het leven zelf. En laat ons wel wezen: de meeste levens zijn behoorlijk saai. Het is enkel onze omgeving, die door het schrijden van de tijd verandert. Zelfs in een onooglijk dorpje ergens tussen de bergen weet de moderne tijd door te dringen en levens te beïnvloeden.

En toch, is ‘Een heel leven’ geen saai boek.

Hoewel de schrijver een chronologisch en makkelijk te volgen verhaal vertelt, speelt hij mooi met de opbouw door sommige gebeurtenissen naar voren te schuiven en andere naar achteren. De uitgelichte gebeurtenissen dragen de nodige stille dramatiek in zich. Stil, omdat het drama is ontdaan van hevige en felle emoties. Daarnaast ontbreekt elke vorm van reflectie. Niettemin maakt het beeldend taalgebruik heel veel goed. Zo wordt, bij voorbeeld, de zeventigjarige Egger vergeleken met een boom die vanbinnen al vermolmd is, en wiens rug in een scherpe bocht terug wil naar de aarde. Naast onze man is de natuur, op een en of andere manier altijd aanwezig, zonder ooit een rol te spelen.

Kortom: ‘Een heel leven’ is een kort boek over een doodgewoon mensenleven. Het is een verhaal dat niet je leven zal veranderen of verrijken, omdat het nu eenmaal niet nazindert. Het is evenwel een verhaal dat je – zolang je in het boek vertoeft – raakt. ‘Een heel leven’ kaapt dan ook terecht veel prijzen en erkenningen weg.

Oorspronkelijke titel: Ein ganzes Leben.
Jaar van publicatie: 2014.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: