Schrijvend tussen Peru en Spanje

mario vargas llosa

Zoals de meeste Latijns-Amerikaanse auteurs is de Peruviaan Mario Vargas Llosa enorm geïnteresseerd in politiek. Het leidde zelfs tot een politiek engagement. In 1990 was Vargas Llosa immers kandidaat bij de presidentsverkiezingen in Peru met een sterk liberaal programma. Hij won de eerste ronde, legde echter de duimen in de tweede ronde voor Alberto Fujimori. Sindsdien doet hij occasioneel nog aan politiek, en ligt zijn focus vooral op schrijven.

In zijn nieuwste roman ‘Cinco Esquinas’, die aanvang maart (2016) verscheen, brengt hij het regime van president Alberto Fujimori weer tot leven. Het is geen toeval dat de nieuwe roman uitkomt in een verkiezingsjaar voor de Peruviaanse president. Een verkiezing, die Fujimori’s dochter wel eens zou kunnen winnen.

Dubbele nationaliteit.

Peru mag dan wel het land zijn waar hij opgroeide, Spanje is het land waar zijn carrière als schrijver een grote vlucht nam. Naast de Peruviaanse heeft Mario Vargas Llosa dan ook de Spaanse nationaliteit. Sinds 1990 leeft hij voornamelijk in Madrid. Daarnaast bezoekt hij jaarlijks zijn uitgebreide familie in Peru voor minstens drie maanden, en brengt hij regelmatig lange periodes door in Engeland.

Zijn werk.

De thema’s voor zijn romans haalt Mario Vargas Llosa uit de geschiedenis, de actualiteit en zijn persoonlijk leven. Zo bevat zijn komische roman ‘Tante Julia en meneer de schrijver’ persoonlijke elementen van zijn eerste huwelijk met de Boliviaanse schrijfster Julia Urquidi. Julia Urquidi was de tante Julia van de titel. Centraal in ‘Tante Julia en meneer de schrijver’ staat de verhouding van de 19-jarige Mario met zijn aangetrouwde tante, die niet enkel gescheiden maar ook elf jaar ouder is dan Mario. Naast komedies, schreef Mario Vargas Llosa ook politieke thrillers, moordmysteries, erotisch werk en historische romans.

In 2010 ontving hij de Nobelprijs literatuur voor de manier waarop hij machtsstructuren in kaart brengt, en voor zijn scherpzinnige beelden van het verzet, de opstandigheid en de nederlaag van het individu.

Behalve schrijver is Mario Vargas Llosa ook acteur en dramatist, journalist, essayist, literair criticus en columnist voor de Spaanse krant ‘El País’. Als columnist geeft hij zijn mening over belangrijke politieke, sociale en culturele gebeurtenissen. Verder doctoreert hij literatuur en is hij erelid voor het leven bij de populaire Peruviaanse voetbalploeg Universitario de Deportes. Intussen werden hem al 43 eredoctoraten verleend.

Bron: Wikipedia, Nobelprize.org en Peruthisweek.com.
Foto is van Arild Vågen

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: