In Lakeville, op het platteland van Connecticut, woont het echtpaar Christine en Spencer Ashby. Ze nemen de tienerdochter van een vriendin van Christine in huis, Belle. Op een dag ligt Belle dood in haar kamer; zij is gewurgd. De nacht waarin ze vermoord werd, was enkel Spencer thuis.

Wat gebeurt er als je onterecht schuldig wordt bevonden door je omgeving? Wat doet dat met een mens?  Voor iemand als Spencer, die zich graag afzondert, is dat een regelrechte ramp. Naast zijn lijdensweg is er ook een belangrijke rol weggelegd voor de pers, de politie en het psychologische onderzoek. Het lijkt of Simenon soms de spot drijft met hoe de pers en de politie te werk gaat. Dit gaat nooit ten koste van zijn personage. Eigenlijk is Spencer een tragische held, die omwille van zijn man-zijn en alles wat daar mee samenhangt, gewoonweg niet onschuldig kan zijn. Het kan niet anders of er moet iets in mans verleden zijn dat zijn huidig gedraag verklaart.

‘De dood van Belle’ is krachtig psychologisch drama. Het is geschreven om traag te lezen, maar leest als een sneltrein.

Oorspronkelijke titel: La mort de Belle
Jaar van publicatie: 1952