Danielles leeswereld: beste boeken in 2017

Foto door Vincenzo Malagoli op Pexels.com

Over de beste boeken.

Heb je ze ook gezien? De boekenlijstjes met de beste boeken van 2017 op Twitter? Wat me opviel, was dat ik veel van die boeken niet kende. Ik ben nochtans geabonneerd op behoorlijk wat nieuwsbrieven. Ook surf ik regelmatig naar allerlei boekenwebsites, log bijna dagelijks in op Goodreads, loop om de zo veel tijd een boekhandel binnen, en kom om de zo veel weken in een bibliotheek. Blijkbaar komen veel boeken niet op mijn radar.

Er zijn nog zekerheden, want sommige boeken op die lijstjes van kranten, tijdschriften en literaire blogs waren me bekend. Zo kon je in 2017 niet om ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti. Ik heb het eind vorig jaar gekocht en ben benieuwd of het me gaat bevallen. Vanaf maart 2018 verschijnt de Engelse versie van ‘De acht bergen’. Benieuwd of ik het dan massaal op Goodreads ga zien, want de literaire radar heeft vaak iets internationaal.

In de laatste maanden van 2017 kon je op Goodreads niet naast de beste boeken van 2017 kijken. Ik vind het altijd interessant om zien welke boeken genomineerd zijn voor een Goodreads Award. Zelf stem ik niet. Ik vind het niet eerlijk om te stemmen op die ene titel die ik toevallig ken, terwijl er andere titels zijn die ik niet ken en niet kan beoordelen. Ik vind dat ik een boek niet kan en mag beoordelen op zijn omslag, titel, flaptekst, genre, schrijfstijl of auteur. Toegegeven, er zijn genres waar ik bij voorbaat al van weet dat het niets voor mij gaat zijn. Of flapteksten die me een inkijk geven in een verhaal, waarvan ik meen dat het me niet gaat bevallen. Los daarvan kan het wel een keigoed boek zijn, dat terecht zijn weg mag vinden naar een groot lezerspubliek en een Goodreads Award.

Een boek goed of slecht vinden is iets heel persoonlijks. Toch gaat er iets magisch uit van een boek, dat van veel lezers, boekenbloggers, schrijvers of boekenrecensenten positieve recensies kreeg. Of dat een of andere prijs of onderscheiding kreeg. Het doet ongewild de waarde van zo’n boek stijgen. Als lezer bezwijk je vaak voor zo’n boek. Voor je het weet, koop je met je boekenbon een hot issue in boekenland. Uit ondervinding weet ik dat hot issues vaak niet voor mij zijn, maar een wetmatigheid is het niet.

Wat dan met de titels die jij en ik niet opmerkten in 2017? Feit is wel dat er ontiegelijk veel boeken gepubliceerd worden, of heruitgebracht worden in een nieuwe vertaling. Als we die boeken allemaal zouden opmerken, komen we niet meer tot lezen.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: