Martha Quest van Doris Lessing

Kinderen van het geweld: deel 1.

In het begin van de roman woont Martha op een boerderij met haar ouders. Martha is de typische tiener die in opstand komt tegen de puriteinse vooringenomenheid van haar ouders en hun generatie. Het verschil tussen wat mensen zeggen en hun gedrag maakt Martha ongelukkig. Zij wil het leven in elk facet en met elke vezel van haar lichaam beleven. Aanvankelijk vlucht ze enkel weg in boeken, vaak intellectuele boeken die ze amper leest of die ze al op voorhand denkt te begrijpen. Via een vriend krijgt ze een baan als typiste in de stad, waar ze zich volledig in het leven stort en voortdurend feest. Ze heeft haar eerste verwarrende ervaringen met seks en heeft een paar vrienden vooraleer ze Douglas Knowell ontmoet, waar ze halsoverkop mee trouwt.

Met ‘Martha Quest’ schreef Doris Lessing de eerste roman in een vijfdelige romancyclus: Kinderen van het geweld. Ieder boek in de cyclus kan los van de andere boeken gelezen worden, maar het volgt uiteraard wel een chronologie. Kinderen van het geweld vertelt het leven van Martha Quest van tiener tot een vrouw van middelbare leeftijd.

Intussen kocht ik al de vier andere delen in de romancyclus, want ‘Martha Quest’ boeide me wel. Martha is geen aangenaam personage, maar de constante wisselwerking tussen wat ze doet en wat ze denkt is interessant. ‘Martha Quest’ is een typische ‘vormingsroman’ waarin het hoofdpersonage op zoek gaat naar harmonie en zingeving, in een maatschappij waarmee het in conflict is. Bovendien is het in een interessante tijd geplaatst, net voor de Tweede Wereldoorlog en in een interessant continent: Afrika. Ben alvast benieuwd naar de andere delen en hoe de Engelse Martha zich verder gaat ontwikkelen in de Afrikaanse maatschappij.

Oorspronkelijke titel: Martha Quest.
Datum van publicatie: 2001.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: