De verzamelaar van John Fowles

Apart en knap geconstrueerd verhaal.

De allereerste keer dat Frederik Miranda zag wist hij meteen dat zij de ware was. Na het winnen van een grote som geld kan Frederik een huisje kopen, en eindelijk voldoen aan zijn verlangen voor Miranda. Hij ontvoert haar en sluit haar op in de kelder van hun huisje. Hier koestert hij Miranda, net als de vlinders in zijn verzameling. Hij wil enkel naar haar kijken, en hoopt dat ze op termijn van hem gaat houden, zodat ze voor altijd samen kunnen zijn.

Omdat Frederik over Miranda in de verleden tijd spreekt krijgt ‘De verzamelaar’ gelijk iets heel onrustwekkend. Het eerste deel eindigt bovendien met een behoorlijke cliffhanger. Terwijl in het eerste, derde en vierde deel Frederik aan het woord is, is in het tweede, vrij lange en soms langdradige deel Miranda aan het woord.

Miranda is verwend. Zij komt uit de middenklasse, terwijl Frederik uit de arbeidersklasse komt. In haar relaas lees je vooral echo’s uit de jaren 60. ‘De verzamelaar kwam overigens uit in 1963. Zij heeft het vooral over het idealisme van de jeugdige kunstenaar, die op de barricades vecht voor een betere wereld. Zij heeft het dan ook moeilijk met Frederiks domheid. Dit en het klassenverschil leidt tot een liefde-haat verhouding tussen beide. Hoewel de twee eerste delen een vrij gelijkaardige opbouw kennen, zijn er duidelijke verschillen tussen beide stemmen. Fowles legt ook andere accenten. Zo koestert Miranda, opgesloten in de kelder, de blauwheid, zuiverheid en schoonheid van het licht en de lucht, waar ze verstoken van is. En ervaart Frederik vooral afgrijzen ten opzichte van zijn persoon.

‘De verzamelaar’ mag dan wel thrillerelementen hebben, het is geen thriller, veeleer een zeden- en sociale schets. Het onontkoombare einde voor Miranda was voor mij een anti-climax. Frederik mag alle elementen van een psychopaat vertonen, het gevaar voor Miranda ligt hem vooral in hetgeen hij niet doet. Kortom, een apart en knap geconstrueerd verhaal waar meerdere interpretaties mogelijk zijn.

Oorspronkelijke titel: The Collector.
Jaar van publicatie: 1963.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: