Stylist van de sociale satire

Evelyn Waugh (1903 - 1966) gefotografeerd door Carl Van Vechten
Evelyn Waugh (1903 – 1966) gefotografeerd door Carl Van Vechten

Schrijver Graham Greene noemde Evelyn Waugh, de grootste schrijver van zijn generatie. Met een vader en oudere broer, die een carrière als redacteur en schrijver uitgebouwd hadden, leek Evelyn Waugh voorbestemd om met de pen zijn kost te verdienen. Officieel heette Waugh: Arthur Evelyn Waugh. De literatuur kent hem onder zijn roepnaam: Evelyn.

Zijn eerste verhaal schreef en illustreerde Evelyn Waugh als 7-jarige. Als tiener won hij reeds verschillende literaire en artistieke prijzen. Niettemin studeerde Waugh in Oxford geschiedenis, maar hij beëindigde zijn studies voortijdig. In afwachting van een carrière als artiest nam hij werk aan als leraar. Via een vriend kreeg hij de opdracht om een biografie te schrijven over dichter en schilder Dante Gabriel Rossetti. Hoewel Waugh niet tevreden was met het boek vestigde het zijn naam als schrijver.

Het succes werd bestendigd met een succesvolle debuutroman: ‘Decline and Fall’ (1928). ‘Decline and Fall’ was een van de eerste satirische sociale romans die Waugh schreef, en verbond zijn naam voorgoed aan satire. Een mislukt eerste huwelijk, zijn reizen naar het buitenland en zijn militaire carrière tijdens de Tweede Wereldoorlog leverde stof op voor andere romans, zoals ‘Scoop’ en ‘A handful of Dust’. Het katholieke geloof nam vooral in zijn grootste werk ‘Brideshead Revisited’ (Terugkeer naar Brideshead) een prominente plaats in. In ‘Brideshead Revisited’ raakt Charles Ryder in Oxford bevriend met de katholieke Lord Sebastian Flyte. Sebastian neemt Charles mee naar Brideshead Castle, waar Charles de rest van de familie Flyte leert kennen. Al gauw blijkt dat de familie enkele pijnlijke geheimen heeft.

De televisieserie ‘Brideshead Revisited’ met auteur Jeremy Irons in de rol van Charles Ryder bracht in de jaren tachtig een vernieuwde belangstelling voor Evelyn Waughs werk. Gedurende zijn leven was Waughs faam als schrijver namelijk getaand. Zo beschouwde men zijn werk in de jaren vijftig als oudbollig. Vandaag de dag wordt Evelyn Waugh gezien als een van de grote Engelse stylisten van de twintigste eeuw. Van de zeven kinderen die Evelyn Waugh kreeg met zijn tweede vrouw, Laura Hunter, zette enkel de oudste zoon, Auberon de familietraditie voort.

Bron: Wikipedia en Biography.com

Gepubliceerd door

daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.