Stilist van de sociale satire

evelyn waugh

Schrijver Graham Greene (1904 – 1991) noemde Evelyn Waugh (1903-1966), de grootste schrijver van zijn generatie. Met een vader en oudere broer, die een carrière als redacteur en schrijver uitgebouwd hadden, leek Evelyn Waugh voorbestemd om met de pen zijn kost te verdienen. Officieel heette Waugh: Arthur Evelyn Waugh. De literatuur kent hem onder zijn roepnaam: Evelyn.

Werk en thema’s.

Zijn eerste verhaal schreef en illustreerde Waugh als 7-jarige. Als tiener won hij verschillende literaire en artistieke prijzen. Niettemin studeerde hij in Oxford geschiedenis, maar beëindigde zijn studies voortijdig. In afwachting van een carrière als artiest nam hij werk aan als leraar. Via een vriend kreeg hij de opdracht om een biografie te schrijven over dichter-schilder Dante Gabriel Rossetti. Hoewel Waugh niet tevreden was met het boek vestigde het wel zijn naam als schrijver.

Het succes werd bestendigd met een succesvolle debuutroman: ‘Decline and Fall’ (1928). ‘Decline and Fall’ verbond Waughs naam voorgoed aan satire. Een mislukt huwelijk, buitenlandse reizen, een militaire carrière en een bekering tot het katholicisme leverde stof op voor andere romans, zoals ‘Scoop’ en ‘A handful of Dust’. Het katholieke geloof nam vooral in zijn belangrijkste werk ‘Brideshead Revisited’ (Terugkeer naar Brideshead) een prominente plaats in. In ‘Brideshead Revisited’ raakt Charles Ryder bevriend met de katholieke Lord Sebastian Flyte. Via Sebastian leert Charles de rest van de familie Flyte kennen. Al snel blijkt dat de familie enkele pijnlijke geheimen heeft.

De familietraditie.

De televisieserie ‘Brideshead Revisited’ met Jeremy Irons in de rol van Charles Ryder bracht in de jaren tachtig Waughs werk terug onder de aandacht van het publiek. Gedurende zijn leven was Waughs faam namelijk getaand. Nu neemt Evelyn Waugh weer zijn eigen plaats in als een van de grote Engelse stylisten van de twintigste eeuw. Van de zeven kinderen uit zijn tweede huwelijk zette enkel de oudste zoon, Auberon de familietraditie voort.

Voor dit blog gebruikte ik verschillende bronnen waaronder Wikipedia en Biography.com. 

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: