Schrijver van excessen

georges simenon

Officieel is Georges Simenon geboren op donderdag 12 februari 1903 om half twaalf ’s nachts. Officieus zag hij het levenslicht pas 40 minuten later. Zijn moeder zag het als een slecht voorteken dat haar zoon op een vrijdag de dertiende werd geboren, dus werd de kleine Georges bij aangifte bij de Burgerlijke Stand iets ouder gemaakt.

Verschillende pseudoniemen.

Georges zou maar tot zijn negentiende in Luik wonen. Na de dood van zijn vader in 1922 verhuisde hij naar Parijs, vastbesloten om het te maken als schrijver. Hij had er al een driejarige carrière opzetten als journalist bij Gazette de Liège. Ook had hij, in 1919, zijn eerste roman ‘Au pont des Arches’ geschreven. In Parijs plukte hij, schrijvend onder verschillende pseudoniemen, de financiële vruchten van zijn creativiteit. Met een snelheid van tachtig pagina’s per dag typte hij tussen 1923 en 1933 meer dan tweehonderd boeken.

De eerste roman die hij schreef onder zijn eigen naam was ‘Pietr-Le-Letton’. Het was gelijk ook het eerste boek in een reeks, die Simenons naam voorgoed verbond aan Maigret. Er volgde na ‘Pietr-Le-letton nog 74 romans en 28 verhalen rond de Franse commissaris Jules Maigret. Kenmerkend voor de romans rond Maigret is de psychologische inleving, wat toen nieuw was binnen het genre van politieromans.

Maigret en roman durs.

De Maigretromans zijn maar een deel van Simenons oeuvre. Naar schatting schreef hij vijfhonderd romans en ontelbare kortverhalen. Dit maakt hem tot de meest productieve schrijver van de twintigste eeuw. Het grootste deel van zijn werk stelt psychologische, sociale en morele problemen aan de orde. De typische protagonist is de neurotische enkeling.

Persoonlijk leven.

Georges Simenon was een man van excessen. Zo beweerde hij in 1977 dat hij met meer dan tienduizend vrouwen het bed had gedeeld. Zijn scheefschaatserij kostte hem twee huwelijken. De eerste mevrouw Simenon, Régine Renchon hield het 26 jaar vol. De tweede, Denyse Quimet, 14. Simenons laatste jaren werden overschaduwd door de zelfdoding van zijn dochter Marie-Jo, aan wie hij een boek ter nagedachtenis wijdde na zijn eigen Mémoires Intimes.

Simenon woonde niet enkel in Frankrijk maar ook in Zwitserland en de Verenigde Staten. De periode, die hij in de VS doorbracht (1945 – 1955) was zijn meest creatieve. Hoewel hij na 1922 niet meer in België woonde, behield hij heel zijn leven de Belgische nationaliteit. Hij stierf in Lausanne op 4 september 1989.

Voor dit blog gebruikte ik meerdere bronnen waaronder Wikipedia.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: