Gestrand van Doris Lessing

In de reeks ‘Kinderen van het geweld’ volg je Martha Quest van jongvolwassene tot dame van middelbare leeftijd. Martha is de dochter van Britse onderdanen in Rhodesië, het huidige Zimbabwe. Het eerste boek in de reeks, ‘Martha Quest’ startte voor de Tweede Wereldoorlog. In ‘Gestrand’ is de oorlog voorbij en breekt een nieuwe periode aan, die van de koude oorlog.

Martha en haar vrienden zijn nog steeds actief binnen de communistische partij. De communisten hebben echter veel sympathie verloren bij de blanken in Zimbabwe. Wat Martha betreft: zij is niet meer zo obsessief bezig voor de partij. Zij heeft een nieuwe obsessie in de vorm van een minnaar, Thomas Stern. Ook haar man, Anton Hesse heeft een minnares. Anton en Martha sloten immers een verstandshuwelijk. Na de oorlog is het nog lang wachten vooraleer ze beide de Britse nationaliteit krijgen en ze eindelijk kunnen scheiden. Anton gaat allicht snel hertrouwen. Martha vertrekt naar Engeland, waar ze een man gaat zoeken waarmee ze echt getrouwd kan zijn.

Hoewel ik niet zo dol was op het derde boek in de reeks, maakte ik me nu de bedenking hoe goed ‘Een echo van de storm’ eigenlijk was. En hoe goed het aansluit bij ‘Gestrand’. Het deed me ook realiseren hoe sterk Lessing sfeer wist weer te geven. Niet enkel weet de serie de tijdsgeest weer te geven, maar het laat ook zien hoe we gevormd zijn door de tijd. En ook hoe we veranderen doorheen de jaren. Niet alleen Martha, maar ook de andere personages vinden een soort van sereniteit na die jaren van oorlog en onrust. Het voortdurend vergaderen tijdens de oorlog van allerhande communistische cellen is niet meer nodig. Sommige leden van hun communistisch groepje gedragen of uiten zich op een manier die niet altijd te rijmen valt met hun idealisme van tijdens de oorlog. Op een of andere manier lijkt iedereen in ‘Gestrand’ vast te lopen, net als de wereld rond hen.

Oorspronkelijke titel: Landlocked
Jaar van uitgave: 1965

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: