Fictieve held: Victor Frankenstein

De meeste literaire helden schitteren op papier. Sommige, zoals Mary Shelleys Frankenstein, vinden hun weg naar andere cultuuruitingen. Net als Dracula heeft het monster van Victor Frankenstein een sterrenstatus binnen het horrorgenre. 

We mogen het monster dan wel kennen als Frankenstein, in Shelleys roman heeft het geen naam. Na het lezen van het gedicht ‘Paradise Lost‘ van Milton verwijst het monster naar zichzelf als Adam, en naar Victor als zijn maker. In tegenstelling tot wat de populaire cultuur ons doet geloven, is Victor Frankenstein geen krankzinnige wetenschapper, maar een tragische figuur, een slachtoffer van de omstandigheden.

Al heel zijn leven onderneemt Victor alles met bezetenheid. Zo wil hij kost wat kost een schepsel, gemaakt uit verschillende menselijke lichaamsdelen, tot leven wekken. Al twee jaar lang onderneemt hij pogingen om zijn idee te realiseren. Op een dag lukt het hem. Het resultaat is echter navenant. Ontzet door de lelijkheid van zijn creatie, belandt Victor in een depressie.

Spelen voor God.

Terwijl Victor zich laat verzorgen, zit zijn monster niet stil. Het speelt net als Frankenstein voor God; het straft namelijk zijn maker. Op vraag van zijn monster creëert Victor een vrouwelijk monster, maar hij vernietigt het. Hij wil geen generatie van monsters in de wereld brengen. Natuurlijk neemt het monster wraak, en uiteindelijk beslist Victor: zijn demon te vernietigen. Zo ver komt het niet, want Victor sterft. Het monster huilt als hij ontdekt dat zijn maker dood is, en zweert dat hij zelfmoord zal plegen.

Wat toen in de vroeg negentiende-eeuwse samenleving sciencefiction was, is intussen realiteit: de mens kan voor God spelen. ‘Frankenstein’ wordt dan ook gezien als het eerste Engelstalig sciencefictionverhaal. Bovendien is het een van de eerste belangrijke literaire werken geschreven door een vrouw. Hoewel het allicht Mary’s echtgenoot, Percy was die het verhaal grotendeels vorm gaf. Mary Shelley schreef nog andere verhalen, maar die zouden nooit het succes van ‘Frankenstein’ evenaren.

frankenstein

Bron: Wikipedia
Bron afbeelding Victor Frankenstein: Wikimedia Commons

Bron afbeelding hero: Unsplash (Umberto).

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: