Vaderland van Robert Harris

De Fransen spreken over een uchronie of een tijd die niet bestaat. In het Nederlands spreken we over alternatieve geschiedschrijving. Binnen het genre van alternatieve geschiedschrijving verloopt de geschiedenis anders dan de historische realiteit. Schrijvers stellen zich dan vragen als, wat als John F. Kennedy niet vermoord was. Hoe had de wereld en de Amerikaanse politiek er dan uitgezien.

In Robert Harris’ debuut draait het rond de vraag: wat als Adolf Hitler de Tweede Wereldoorlog gewonnen had. In ‘Vaderland’ is het grote Duitse Rijk een feit. Anno 1964 is het een belangrijke politieke macht. Het land maakt zich op voor het staatsbezoek van de Amerikaanse president, Joseph Kennedy. Dit nieuws wordt bekendgemaakt in de aanloop naar de viering van de verjaardag van Hitler.

Omstreeks die tijd vindt de politie, de Kripo, het ontklede lijk van een man in een meer aan de rand van Berlijn. Aanvankelijk lijkt het een routinezaak, maar de Gestapo begint zich al vrij snel met de zaak te bemoeien. Xavier March, de Kripo rechercheur belast met de zaak, blijft zich echter in de zaak vastbijten, vooral omdat het niet bij dit ene lijk blijft. Hij krijgt hulp van een Amerikaanse journaliste, Charlotte Maguire. Samen stuiten ze op een complot dat tijdens de jaren veertig werd opgezet.

Aanvankelijk komt de alternatieve wereld van ‘Vaderland’ gemaakt over. Ook steekt de auteur behoorlijk wat tijd in dingen verklaren, wat soms een remmend effect heeft op het verloop van het verhaal. Tot die typische snelle Harris’ stijl het verhaal overneemt en het wint aan spanning. ‘Vaderland’ is een geslaagde, weliswaar niet zo een goede Harris’ thriller.

Oorspronkelijke titel: Fatherland.
Jaar van publicatie: 1992.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: