Vaders van de science fiction

Het misdaadgenre heeft zijn koninginnen, het sciencefictiongenre zijn vaders. In dit blog belicht ik sf-vaders: Hugo Gernsback, Jules Verne en H.G.Wells. 

Sciencefiction is een genre met vele gezichten, en kent bijgevolg verschillende definities. Commercieel gezien kende het genre zijn bloei in 1926 met het eerste literaire tijdschrift gewijd aan onder meer sciencefictionverhalen, ‘Amazing Stories’. Ook de naam van het genre ontstond omstreeks die tijd en werd verzonnen door de uitgever van ‘Amazing Stories’, Hugo Gernsback (1884-1967).

Gernsback zag sciencefiction als een middel om wetenschap populair te maken. Naast het publiceren van talrijke sf-tijdschriften was hij ook uitvinder en auteur. Zijn sf-werk wordt vandaag de dag nog amper gelezen, maar zijn naam leeft wel voort in de ‘Hugo Awards’. Jaarlijks worden namelijk de beste sf- en fantasyverhalen bekroond met een ‘Hugo’.

Jules Verne liet ons dromen

Wie sciencefiction zegt, zegt Jules Verne. Volgens de Index Translationum is Jules Verne (1828-1905) de tweede meest vertaalde auteur ter wereld. Nochtans is het het aantal werken van de Franse schrijver, gekend bij het grote lezerspubliek beperkt. Voor de Engelse markt waren de vertalingen van Vernes werk lang van zeer slechte kwaliteit, vaak ingekort en bedoeld voor kinderen. Tijdens zijn leven kende Verne vele imitators. Na zijn dood in 1905 meende men in Frankrijk dat hij geen auteur was om te bestuderen omdat hij een commercieel populair auteur was geweest. Pas decennia na zijn dood kreeg de auteur een cultstatus. Veel wetenschappers in de twintigste eeuw noemden Jules Verne een inspiratie. Hij had immers de mens laten dromen over, bij voorbeeld, reizen naar de maan.

Terwijl in Vernes oeuvre uitvindingen centraal stonden waarvan de basiselementen uitgevonden waren, of waarvan de technologie al bestond om het uit te vinden, was de Engelse schrijver H.G. Wells (1828-1905) vooral geïnteresseerd in wat met een uitvinding kon gedaan worden.

H.G. Wells en buitenaardse wezens.

H.G. Wells eerste roman, ‘The Time Machine (De tijdsmachine)’ gaf de moderne sf-literatuur gelijk zijn eerste tijdsreis, en maakte van Wells een instant ster. Ook schreef hij een van de eerste romans over de invasie van buitenaardse wezens: ‘The War of the Worlds (De oorlog der werelden)’. Veel 20e-eeuwse Amerikaanse en Engelse sf-schrijvers waren schatplichtig aan H.G. Wells. Binnen de Engelstalige sf-literatuur geldt Wells dan ook als de grootste sf-schrijver ooit.


Naast sf-verhalen schreef Wells ook zedenkomedies, essays en non fictie. Tijdens zijn lange carrière als schrijver werd hij vier keer genomineerd voor de Nobelprijs literatuur.

Bron: Wikipedia, Biography and The New Atlantis (John Derbyshire). Foto’s komen van Wikimedia Commons/Wikipedia.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: