Spion verspeeld van John Le Carré

In de jaren zestig van de vorige eeuw krijgt een geheim agent in Hamburg een tip over Russische troepenbewegingen bij een nieuwe raketbasis onder Lübeck. Omdat Lübeck in West-Duitsland ligt, zijn die Russische troepenbewegingen in volle Koude Oorlog verdacht. De geheime agent rapporteert dan ook aan zijn baas, Leclerc, in Londen.

Leclerc leidt echter een departement binnen de Engelse geheime dienst, dat sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer actief is geweest. In plaats van de informatie door te geven aan de juiste organisatie, het Circus, neemt hij de zaak op zich. Zo kan zijn organisatie weer operationeel worden. Alles wordt in gereedschap gebracht voor een grootscheepse actie: het smokkelen van een agent in Oost-Duitsland. De agent, Leiser, krijgt een speciale opleiding, geschoeid op de leest van een voorbije oorlog. Maar is het wel verantwoord om methoden uit de Tweede Wereldoorlog te gebruiken? En kan de organisatie van Leclerc, het Circus op een zijspoor zetten?

‘Spion verspeeld’ is een boek in de reeks rond George Smiley. Smiley opereert evenwel voornamelijk op de achtergrond. Het zijn vooral de bureaucraten van het departement van Leclerc, die de belangrijkste rollen op zich nemen, althans dat is toch de bedoeling. ‘Spion verspeeld’ vertelt het verhaal van een groepje mensen, die genieten van al het werk en de verantwoordelijkheid na een lange periode van inactiviteit. Ondanks dat het zich afspeelt binnen de Engelse geheime dienst, is ‘Spion verspeeld’ noch een thriller noch een spannend verhaal, zodat je als lezer een beetje in de kou blijft staan. Ook miste ik de humor van ‘Edelman bedelman schutter spion’.

Oorspronkelijke titel: The Looking Glass War.
Jaar van publicatie: 1965.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: