Fictieve held: Tarzan

De meeste literaire helden schitteren op papier. Sommige vinden hun weg naar andere cultuuruitingen, slechts gekleed in een lendendoek. Meer kleren heeft Edgar Rice Burroughs’ aristocratische superheld niet nodig. Het zou ‘The Lord of the Jungle’ alleen maar hinderen. 

Het waren vooral de filmen met Johnny Weissmuller, die Tarzan wereldberoemd maakte. Tarzans geestelijke vader, Edgar Rice Burroughs was niet te spreken over de Weissmuller-Tarzanfilmen. Dit was deels zijn eigen schuld. Zo bedwong hij dat geen enkele verhaallijn of personage uit zijn oorspronkelijke verhalen mocht gebruikt worden. Filmstudio MGM mocht alleen de namen Tarzan en Jane gebruiken.

Burroughs produceerde in 1935 zelf een reeks filmen met zijn held. De ex-verkoper besefte na het eerste succesvolle verhaal van Tarzan: ‘Tarzan of the Apes’ in 1912, dat hij op een goudmijn zat. Dus exploiteerde hij Tarzan op alle mogelijke manieren. Naast Tarzan bedacht Burroughs nog andere helden voor de pulpfictie-industrie. Enkel Tarzan is buiten de VS gekend; hij is dan ook een cultureel icoon.

Grootgebracht door apen.

Tarzan is niet de enige fictieve held, die in lendendoek het grote publiek wist te veroveren. Een lezersgeneratie voor Burroughs’ Tarzan was er Mowgli uit de Jungleboeken van Kipling. Terwijl Mowgli door wolven werd opgevoed, werd Tarzan door een apin geadopteerd en opgevoed. Het was de apin, Kala, die hem zijn naam gaf: Tarzan, wat zo veel betekent als blanke huid. Tarzans echte ouders, Lord en Lady Greystoke waren namelijk overleden.

Aanvankelijk kan Tarzan enkel communiceren met apen. Veel later, als volwassen man ontmoet hij blanken, waaronder Jane Porter, haar vader en de Franse luitenant-ter-zee Paul D’Arnot. Dankzij D’Arnot leert hij zijn eerste menselijke taal, het Frans. Later leert Tarzan ook Engels. Hij is immers enorm intelligent en leert makkelijk talen. Net als alle superhelden uit de pulpfictie heeft hij bovenmenselijke vaardigheden. Gevaar ruikt hij en een vijand hoort hij al op kilometers afstand aankomen. Bovendien veroudert Tarzan niet. Dankzij een zwarte toverdokter beschikt hij over de eeuwige jeugd. In gevechten met wilde dieren komt hij steeds als overwinnaar uit de bus.

Koning van de Mangani’s.

Wat die dieren betreft. Vergeet Cheeta, want in de originele verhalen zijn er geen chimpansees. Pleegmoeder Kala was een Mangani, een bij de mens onbekende mensapensoort. Tarzan is overigens de koning van de Mangani’s. Zijn vaste begeleider is het kleine aapje Nkima. Ook beleeft de Tarzan uit de boeken avonturen met Jad-Bal-Ja, een reusachtige leeuw met zwarte manen en heeft hij een speciale band met olifanten.

Lianen gebruikt de originele Tarzan zelden. In plaats daarvan slingert en springt hij van tak tot tak. Wat hij wel heeft, en wat Weissmullers handelsmerk werd, is de befaamde overwinningsschreeuw.

tarzan

Bron: Wikipedia.
Bron beelden: Wikimedia Commons. De beelden zijn in het publieke domein. 

Bron hero: Unsplash (Umberto).

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

2 gedachten over “Fictieve held: Tarzan

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: