Notities uit de jungle van Hanya Yanagihara

In 1974 kreeg Norton Perina de Nobelprijs voor Geneeskunde voor de ontdekking van het Selene-syndroom. Het Selene-syndroom is een aandoening die het verouderingsproces vertraagt. Norton Perina ontdekte dit syndroom bij een stam op het Micronesisch eiland Ivu’ ivu.

In 1997 wordt de 73-jarige Perina veroordeeld tot twee jaar detentie voor seksueel geweld op een minderjarige. Op aangeven van zijn assistent, Ron Kubodera, begint Perina in de gevangenis zijn memoires te schrijven. Kubodera schrijft uit wat Perina schrijft, redigeert de tekst en voorziet de nodige voetnoten. Het resultaat van Kubodera’s werk, kan je lezen in ‘Notities uit de jungle’: een roman geschreven als een non-fictiewerk.

Aanvankelijk is het wennen. Na een ietwat houterig begin, lees je met aandacht over Perina’s jeugd, hoe hij terecht kwam op Ivu’ ivu en het Selene-syndroom ontdekte. Toch ben je vanaf het prille begin van dit verhaal op je hoede. Het voorspelbare einde bevestigt de aanvankelijke vermoedens over de geloofwaardigheid van beide wetenschappers. Voor je zover bent, heb je nog behoorlijk wat leeswerk, want met momenten is het zwoegen.

De pedante Perina werkt al snel op de zenuwen. Net als het wetenschappelijk wereldje waarin de man zich beweegt. Je gaat er aan voorbij, want je hebt intussen al de nodige ervaring met onsympathieke hoofdpersonages. Bovendien ben je gecharmeerd door de fantasie van de Amerikaanse schrijfster. Zo creëert ze een totaal geloofwaardig fictief eiland compleet met mensen, fauna en flora. Ivu’ ivu is allesbehalve een paradijs: als een stamlid gaga wordt, wordt hij zonder pardon verstoten. Toch geniet je van het antropologisch avonturenverhaal dat je voorgeschoteld krijgt. Intussen trekt Yanagihara een blik open, vol met grote thema’s en problematieken, en begint het verhaal je slecht te bekomen. Uiteindelijk slaat de indigestie toe. Dat Perina obsessief kinderen als trofeeën verzamelt, laat je koud. Je hebt het intussen gehad met de gevoelloze, van alle normen verstoken Perina’s van deze wereld.

Volgens vele is ‘Notities uit de jungle’ een niet te missen boek. Ik had het beter wel gemist. De grote thema’s die aan bod komen zijn relevant. Toch verzinkt ‘Notities in de jungle’ in de veelheid van thema’s en hun bijbehorende uitwassen. Er is zoveel negativiteit dat het vervelend wordt.

Oorspronkelijke titel: The People in the Trees.
Datum van publicatie: 2013.
Uitgegeven bij Nieuw Amsterdam. Vertaald door Inger Limburg en Lucie Rooijen.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

Eén opmerking over 'Notities uit de jungle van Hanya Yanagihara'

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: