Danielles leeswereld

P_20170322_174010
De boekenbuit van de laatste drie maanden

Wat ik koop als boekenwurm.

De Brits-Amerikaanse schrijfster Amelia Barr meende: “what we buy, and pay for, is part of ourselves.” Wat boeken betreft, koop ik graag een deel van iemand anders. Ik koop namelijk meestal tweedehandsboeken en ga dan ook regelmatig snuisteren bij De Slegte of Oxfam.

Onlangs ontdekte ik een nog een interessante tweedehandsboekhandel: Demian. Boekhandel Demian verkoopt tweedehandsboeken aan heel redelijke prijzen. Het fijne aan tweedehandsboekwinkels is dat ik er vaak boeken vind, die al een geschiedenis achter zich hebben, en die een enkele keer de naam van de vorige eigenaar dragen, wat me doet beseffen dat het daadwerkelijk ooit in iemands boekenkast stond.

Ik koop niet altijd een deel van iemand anders. Soms wil ik kunnen meepraten of schrijven over die ene nieuwe titel, waar ik net een leesfragment van las. Ik heb niet altijd het geduld om te wachten tot de bib het heeft. Afhankelijk van mijn tijd of goesting koop ik het vanuit mijn zetel of trek ik eropuit. Gaan kijken in een echte boekhandel zoals Standaard Boekhandel, Boekenmarkt De Markies, Fnac of De Groene Waterman heeft het bijkomend voordeel dat ik een idee krijg van wat er nieuw is. Of als nieuw geldt, want oudere titels worden vaak heruitgebracht. In een boekenwinkel doe ik onbewust veel ideeën op voor mijn blog. Bovendien kan ik mensen rondom me horen praten over boeken. Of horen vragen achter boeken. Altijd interessant. Het doet me beseffen wat mensen willen in hun boekenkast.

Van januari tot nu heb ik al behoorlijk wat boeken gekocht. Als ik mijn in-echte-boekwinkels-gekochte-boeken optel bij mijn gekochte audio- en e-boeken kom ik uit op vierentwintig. Vierentwintig deeltjes gekochte emotie en (ont)spanning. Mijn hoofd zit namelijk altijd vol gedachten. Dankzij een boek kan ik die gedachten en bijhorende emoties even laten voor wat ze zijn. Ik kan me voor de duur van een boek verdiepen in andere, al dan niet fictieve geschiedenissen en bijbehorende menselijke emoties. Ik kan mijn hoofd even laten ontspannen. Met een boek kan ik me afsluiten van de niet altijd zo fijne wereld rondom me. Vaak reikt een boek me de antwoorden aan, die ik op dat moment nodig heb. Ik wil een boekenkast met boeken die me iets leren over mezelf, de ander en de wereld maar die me tegelijkertijd doen dromen, mijmeren en fantaseren.

En wat koop jij? Jij koopt toch ook meer dan enkel een boek?

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

4 gedachten over “Danielles leeswereld

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: