Spotlight op:

In ‘spotlight op’ ontruk ik een boek en zijn auteur uit de vergetelheid. Vandaag staat de spotlight op: ‘Confessions of an English Opium-Eater’ van Thomas de Quincey. 

“Surely everyone is aware of the divine pleasures which attend a wintry fireside; candles at four o’clock, warm hearthrugs, tea, a fair tea-maker, shutters closed, curtains flowing in ample draperies to the floor, whilst the wind and rain are raging audibly without.”

Thomas_DeQuincey
Thomas De Quincey (1785-1859)

In 1821 veroorzaakte Thomas De Quincey heel wat deining met de publicatie van zijn autobiografie: “Bekentenissen van een Engelse opiumeter.” Hierin gaf De Quincey toe dat hij verslaafd was aan laudanum, een opiumpreparaat. Laudanum kon je toen zonder problemen als pijnstiller kopen bij de apotheker om de hoek.

Vele vonden dat De Quincey een te positief beeld gaf van zijn verslaving. Die angst was niet ongegrond, want in de daarop volgende decennia volgden nogal wat Engelse schrijvers De Quinceys voorbeeld.

Een van de personages in Sir Arthur Conan Doyles kortverhaal ‘The man with the twisted lip’ (1891) begon te experimenteren met drugs na het lezen van De Quinceys bekentenissen. Doyles’ creatie Sherlock Holmes gebruikt ook regelmatig drugs.

Bron: Wikipedia en Wikiquote.
Bron foto: Wikimedia Commons.

Gepubliceerd door

daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.