Spotlight op: Bekentenissen van een Engelse opiumeter

In ‘spotlight op’ ontruk ik een boek en zijn auteur uit de vergetelheid. Vandaag staat de spotlight op: ‘Confessions of an English Opium-Eater’. 

In 1821 veroorzaakte Thomas De Quincey (1785-1859) heel wat deining met de publicatie van zijn autobiografie: “Bekentenissen van een Engelse opiumeter.” Hierin gaf hij toe dat hij verslaafd was aan laudanum, een opiumpreparaat. Laudanum kon je toen zonder problemen als pijnstiller kopen bij de apotheker om de hoek.

Vele vonden dat De Quincey een te positief beeld gaf van zijn verslaving. Die angst was niet ongegrond, want in de daarop volgende decennia volgden nogal wat Engelse schrijvers De Quinceys voorbeeld.

Een van de personages in Sir Arthur Conan Doyles kortverhaal ‘The man with the twisted lip’ (1891) begon te experimenteren met drugs na het lezen van De Quinceys bekentenissen. Doyles’ creatie Sherlock Holmes gebruikt ook regelmatig drugs.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: