Hemingways erfenis

Zijn literair werk had een grote invloed op schrijvers en Nobelprijswinnaars zoals Jean-Paul Sartre, Albert Camus en Heinrich Böll. Zelf kreeg hij de Nobelprijs voor literatuur in 1954. Ernest Hemingway (1899-1961) wordt nog steeds gezien als een van de invloedrijkste schrijvers van de twintigste eeuw. Zijn literaire erfenis met werken als ‘Afscheid van de wapenen’, ‘De oude man en de zee’ en ‘Voor wie de klok luidt’ zijn nooit uit druk geweest.

Zijn debuut als schrijver.

Toen Hemingway debuteerde als schrijver waren de critici een andere mening toegedaan. Dat kwam vooral door zijn sobere stijl. Die minimalistische en koel realistische stijl was toen vernieuwend, en werd niet door iedereen op prijs gesteld. Hemingway had zijn schrijversstiel geleerd als journalist bij The Kansas City Star. Hier leerde hij als jong beginnende journalist om kort, krachtig, duidelijk en positief te schrijven. Ook werd hem aangeraden spaarzaam te zijn met bijzinnen en adjectieven. Het zo beknopt mogelijk houden kwam hem vervolgens goed van pas bij zijn werk als oorlogscorrespondent. Buitenlandse correspondenten verzonden toen hun artikels en verhalen via kabeltelegram. Bij een telegram betaalde je per woord. Dus hielden correspondenten hun artikels zo beknopt mogelijk.

Zijn thema’s.

Als oorlogscorrespondent versloeg Hemingway de Spaanse burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog. Oorlog, geweld en dood waren terugkomende thema’s in zijn werk. Zijn hoofdpersonages gingen met de samenleving, de natuur of zichzelf de strijd aan. Het leven bij Hemingway was namelijk een eeuwige strijd. Een strijd, die eindigt bij de dood. Bezigheden zoals jagen op groot wild en vissen dienden ook als inspiratie. Het waren bezigheden, die Hemingway zelf ook graag deed. Zijn huis in Key West, Florida, nu een Hemingway museum, is grotendeels gedecoreerd met door de schrijver geschoten jachttrofeeën uit Afrika en het Amerikaanse westen.

De katten van Hemingway.

Het Hemingway Home and Museum in Florida heeft echter nog een andere Hemingway erfenis. In en rond het museum leven namelijk een veertigtal zeldzame zestenige katten. De katten stammen af van Hemmingways kat, Snow White. Alle katten zijn vernoemd naar beroemdheden. De mythe wil immers dat Hemingway zijn katten naar beroemdheden noemde, en het museum houdt die mythe uiteraard graag in stand. De Hemingway katten zijn alvast de toeristentrekker van het Hemingway Home and Museum.

Een kat heeft absolute emotionele eerlijkheid: mensen kunnen om één of andere reden hun gevoelens verbergen, maar een kat doet het niet.

Hoewel Hemingway ook honden had, was hij veeleer een kattenliefhebber. Hemingway schreef graag over zijn katten in zijn brieven aan familieleden en vrienden. Ook in zijn later literair werk duiken katten op, als onder meer babysitter voor zijn eerste zoon in ‘Parijs is een feest’. ‘Parijs is een feest’ werd na de aanslagen in Parijs van november 2015 een bestseller in Frankrijk.

Bron: Wikipedia

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

Eén opmerking over 'Hemingways erfenis'

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: