Fictieve heldin: Scarlett O’ Hara

Umberto via Unsplash

De meeste literaire helden schitteren enkel op papier. Sommige, zoals Margaret Mitchells Scarlett O’ Hara, bezorgen hun verwekkers instant roem en vinden snel hun weg naar het witte doek en de populaire cultuur.

Na het lezen van ‘Gone with the Wind’ (Gejaagd door de wind) zei actrice Vivien Leigh dat ze Scarlett O’ Hara ging spelen. Pas twee jaar later wist ze de filmbonzen te overtuigen dat zij dé actrice was om Scarlett O’ Hara te spelen. De toen onbekende Vivien Leigh speelde zichzelf en haar personage de onsterfelijkheid en de filmannalen in. ‘Gone with the Wind’ is nog steeds een van Hollywoods meest geliefde filmen.

De Southern Belle.

In de jaren dertig van de vorige eeuw had Scarlett O’ Hara alles in huis om iconisch te worden. Ze was in de loop van haar coming-of-age verhaal van een rijk verwend meisje tot een harde zakenvrouw uitgegroeid. In zaken gaan was in haar tijd, het negentiende eeuwse Amerika geen evidente keuze voor een vrouw. De ‘Southern Belle’ leefde echter in roerige tijden en hield sowieso niet van sociale en maatschappelijke beperkingen. Ondanks de burgeroorlog en zijn nasleep boekte ze succes. Opportunisme was haar niet vreemd, en het woord bitch leek wel uitgevonden voor haar.

De Amerikaanse Romeo en Juliet.

Bij de release van de film ‘Gone with the Wind’ in 1939 was Scarlett O’ Hara van Margaret Mitchells omstreden opus magnum al een huishoudnaam in de VS. Bij publicatie in 1936 verkocht het in de eerste zes maanden alleen al, meer dan een miljoen exemplaren, en dit ondanks de dure prijs en de vele pagina’s. Drie dollar voor een boek was veel geld, want de VS kreunde onder een Grote Depressie. Toch stond ‘Gone with the Wind’ twee jaar lang aan de top van de best verkochte boeken. En was het al in zestien talen vertaald.

Mitchell vertelde immers een verhaal, waardig aan Shakespeares ‘Romeo en Juliet’. ‘Gone with the Wind’ gaat over twee mensen, Scarlett en Rhett, die voor elkaar zijn voorbestemd. Maar door omstandigheden kunnen ze of mogen ze niet samen zijn. Hoewel Rhett uiteindelijk Scarletts derde echtgenoot wordt, is hun huwelijk geen lang leven beschoren. Scarlett is namelijk in de ban van een man, die ze niet krijgen kan. Net op het moment wanneer ze beseft dat ze haar uitverkorene geïdealiseerd heeft, verliest ze Rhetts liefde. Gedane zaken nemen geen keer en morgen is een andere dag. Of het ooit nog goed komt tussen Scarlett en Rhett is iets wat de lezer en filmliefhebber zelf mag invullen.

Bron: Wikipedia, Legacy and Sparknotes.
Film van YouTube komt van het kanaal van Movieclips.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: