Fictieve held: Morse

De meeste literaire helden schitteren enkel op papier. Sommige vinden hun weg naar andere cultuuruitingen in een aangepaste versie. Zo vond Colin Dexters Morse zijn weg naar het televisiescherm zonder zijn sigaretten, en verruilde hij zijn Lancia voor een Jaguar.

Moderne Holmes en Watson.

Naast zijn drink- en rookgewoontes gaf Dexter Morse ook zijn passies mee: Engelse literatuur, klassieke muziek, kruiswoordraadsels en cryptogrammen. Detective chief inspector Morse zag het levenslicht tijdens een familievakantie in Wales in 1973. Het was op een regenachtige zaterdag en Dexter doodde zijn tijd met schrijven. Hij schreef toen de eerste paragrafen van ‘Last Bus to Woodstock’ (Dwaalspoor) waarin hij naast de nukkige Morse ook Lewis, een Welshman introduceerde. Met Morse en Lewis, werkzaam bij de recherche in Oxford, wou Dexter een moderne versie van Doyles Holmes en Watson creëren. Net als Holmes is Morse superintelligent. En de oudere Lewis zorgt net als Watson voor een tegenwicht.

Dexters verhalen rond de moderne Holmes en Watson verkochten redelijk. Een dikke tien jaar na het duo’s romandebuut ging de verkoop in stijgende lijn dankzij het succesvolle televisiedebuut van Morse. In tegenstelling tot de Morse van de romans zette acteur John Thaw een sympathiekere versie neer, wat zijn weerslag had op latere romans omdat Dexter zijn hoofdpersonage aanpaste.

Opgedroogde inspiratie.

Tot grote woede van de fans liet Dexter Morse in 1999 in ‘The Remorseful Day’ (Een berouwvolle dag) sterven. Voor Dexter was het duidelijk dat Morse met zijn levensstijl niet lang kon leven. Bovendien begon zijn inspiratie na 13 romans en verschillende kortverhalen opgedroogd te raken. De drieëndertigste televisieaflevering van Morse in 2000 met dezelfde titel als Dexters laatste Morseroman was gelijk ook het einde van een geliefd tv-personage. Morse, de televisieheld had 750 miljoen fans in 50 landen. Zijn detective sergeant Lewis kreeg in 2006 zijn eigen serie.

Endeavour.

Een terugkeer van Dexters creatie Morse kan enkel via herhalingen, want anderhalf jaar na de dood van de tv-held stierf John Thaw aan kanker. Dexter had testamentair laten vastleggen dat enkel John Thaw Morse mocht spelen. John Thaw was voor Dexter de ideale Morse; hij had zijn creatie geperfectioneerd. ITV-netwerk wou echter een nieuwe serie rond Morse. Uiteindelijk ging Dexter akkoord en kwam de serie ‘Endeavour’ er, onder bepaalde voorwaarden in 2012.

Bron: foto – Unsplash (Umberto).
Voor dit artikel gebruikte ik verschillende internetbronnen, waaronder Wikipedia en The Independant.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

Eén opmerking over 'Fictieve held: Morse'

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: