De anonieme schrijfster

Jane Austen
Jane Austen (1775-1816)

Jane Austen was het zevende kind in een gezin van acht. Dominee Austen en zijn vrouw, Cassandra Leigh, moedigden hun kinderen aan tot lezen en schrijven. ’s Avonds las iedereen elkaar romans voor. Verhalen, gedichten en toneelstukjes werden geschreven en voorgedragen of opgevoerd. Jane Austen begon al vroeg te experimenteren met verschillende stijlvormen. Haar eerste drie romans schreef zij voor haar vijfentwintigste. Inspiratie vond zij in haar eigen leven en maatschappelijk milieu, waarin het huwelijk de weg was naar financiële zekerheid en sociaal respect. Zelf bleef zij ongetrouwd.

In 1797 bood haar vader tevergeefs haar roman ‘First Impressions’ aan voor publicatie. Een afgeslankte versie van ‘First Impressions’ werd pas in 1813 gepubliceerd als ‘Pride and Prejudice’. ‘Pride and Prejudice’ was geschreven door de auteur van  ‘Sense and Sensibility’, de roman waarmee Austen twee jaar eerder haar literair debuut maakte. ‘Pride and Prejudice’ kreeg kort na publicatie drie heel positieve recensies.

Toch was er nog een lange weg te gaan vooraleer Jane Austen een literair icoon werd, want tijdens haar leven kende zij weinig persoonlijke roem en erkenning. Haar romans waren enkel gekend bij een select publiek van connaisseurs. Met ‘A memoir of Jane Austen’ (1869) geschreven door haar neef James Edward Austen-Leigh leerde een ruimer lezerspubliek over een vroeg achttiende-eeuwse amateurschrijfster die meesterwerken schreef. Van toe af groeide haar faam gestaag. Vandaag is de anonieme schrijfster van weleer, de meest invloedrijke Engelse schrijfster uit de achttiende eeuw, gekend voor haar realisme en bijtend sociaal commentaar.

Beeldmateriaal komt van Wikimedia Commons. Ik raadpleegde verschillende bronnen waaronder The British Library bij het maken van dit blog.

Gepubliceerd door

daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

3 gedachten over “De anonieme schrijfster”

Reacties zijn gesloten.