De nacht is jong van Joseph O’Connor

” Dit verhaal gaat over iemand die ik leerde kennen in oktober 1981, toen we allebei zeventien waren. Hij was een onuitstaanbare, charmante en buitengewoon intelligente jongen, de beste kameraad die je je kan voorstellen als je een dag niets omhanden hebt.”

Het lot bracht ons samen in Luton. Zelf was ik geboren in Dublin. Na een familiedrama verhuisde ons gezin naar Engeland. Mijn beste kameraad was geboren in Vietnam, maar geadopteerd door een Iers echtpaar. Ik merkte Fran op tijdens mijn eerste maand op de hogeschool. Met zijn lipgloss en rouge kon je hem immers niet over het hoofd zien. Op een avond raakten we aan de praat over literatuur. De volgende keer dat ik hem zag, had hij een gitaar bij. 

Wanneer Trez Sherlock bij ons groepje kwam weet ik niet zo goed meer. Fran en ik, wij waren toen ongeveer een jaar bezig. Aanvankelijk zou Trez’ broer Sean ons maar tijdelijk depanneren als drummer, maar hij werd een vaste waarde. 

‘De nacht is jong’ zijn de fictieve memoires van Robbie Goulding, die met The Ships in the Night de hitlijsten veroverde. Robbie trakteert de lezer op de gebruikelijke clichés van het leven van een muzikant in een razend populaire band: seks, drugs en rock and roll. Ook is er het moeizame begin The Ships, het plotse succes en het uiteenspatten van de band. Robbie heeft al jaren geen contact meer gehad met Fran; Ze praten niet meer met elkaar. Omdat Robbie het grootste deel van zijn leven liever de fles zag, kan hij zich niet alles even goed herinneren, dus vult hij de lacunes aan met citaten van zijn medebandleden uit interviews.

Te midden van de clichés weet O’Connor evenwel voor een verrassing te zorgen. Zijn sympathieke verteller gaat namelijk compleet voorbij aan zijn eigen bijdrage aan de groep, waardoor ‘De nacht is jong’ uiteindelijk een ode wordt aan de vriendschap en de muziek. Voor muziekliefhebbers vertrouwd met de muziek van de jaren 80 is ‘De nacht is jong’ een feest. Zelfs al ben je niet zo vertrouwd met de muziek van de jaren 80, dan zijn er de humor, de onvergetelijke personages en de universele thema’s zoals vriendschap, liefde, familie en geluk. Want dit boek ‘rocks’. 

Oorspronkelijke titel: The Thrill of it All.
Datum van publicatie: 2014.

Uitgeverij Ambo|Anthos. Vertaald door Harm Damsma en Niek Miedema.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: