Schrijven volgens Marsh

Dame Edith Ngaio Marsh ( 189? -1982) was een van de grand dames van de gouden jaren van het Engelse detectiveverhaal. Samen met Margery Allingham, Agatha Christie en Dorothy L. Sayers was zij een van de koninginnen van de misdaad.

Over een periode van 50 jaar schreef ze 32 detectiveverhalen. De hoofdrol in al haar verhalen is voor inspecteur Roderick Alleyn van Scotland Yard. Tijdens onderzoeken citeert de aristocratische inspecteur graag uit stukken van Shakespeare. Ook krijgt hij vooral te maken met acteurs. Het theater is bijgevolg een setting die vaak terugkomt in Marshs verhalen.

De liefde voor literatuur en theater was haar met de paplepel ingeven. Haar ouders speelden amateurtoneel. Als jonge vrouw was ze actrice geweest in een reizend gezelschap. Ook schreef en regisseerde ze toneelstukken.

Haar vader had haar geboorte maar pas in 1900 aangegeven. Maar Marsh was toen al een peutertje of zelfs een kleutertje. Sommige bronnen geven 1899 als geboortejaar, andere 1895.

Sinds 2010 bekroont de Ngaio Marsh Award het werk van Nieuw-Zeelandse detective- en thrillerauteurs.

De afbeelding bij dit blog is van Dariusz Sankowski via Pixabay. De foto van Ngaoi Marsh komt van Wikimedia Commons.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: