Fictieve held: Father Brown

Umberto via Unplash

De meeste literaire helden schitteren enkel op papier. Hij vond zijn weg naar de populaire cultuur gekleed in een soutane, en met een veel te grote paraplu als metgezel. Een diep inzicht in de slechte kanten van de mens deed de rest.

Voor 2013 wou de BCC een detectiveserie van eigen bodem voor de namiddag. Bij voorkeur iets waar de kijkers al vertrouwd mee waren. Een radiodocumentaire over G.K. Chesterton (1874-1936) en zijn creatie Father Brown gaf de tv-makers het idee om terug een serie rond de mollige rooms-katholieke priester te maken. In 2019 gaf de BCC de opdracht voor de oplevering van een negende serie rond Father Brown in 2021. Met 90 afleveringen heeft de populaire Father Brown al meer avonturen beleefd dan zijn literaire evenknie.

Tussen 1910 en 1936 schreef Chesterton namelijk 51 verhalen en 2 raamvertellingen over Father Brown. De serie is maar losjes gebaseerd op Chestertons creatie. Zo kreeg Father Brown in de serie een parochie in de Cotwolds tijdens de jaren 50. Chestertons priester, daarentegen beleefde avonturen over heel het Verenigd Koninkrijk en was zelfs werkzaam als aalmoezenier in een Amerikaanse gevangenis.

De wereldvreemde.

Naar eigen zeggen schreef Chesterton enkele van de slechtste detectiveverhalen in de wereld. Father Brown was niet zijn enige detective, maar hij is wel zijn bekendste. Hij had hem gemodelleerd op een goede vriend van hem, de Ierse priester John O’Connor (1870-1952).

Tijdens een discussie met Father O’Connor en 2 studenten in een pub, hoorde Chesterton dat de studenten geestelijken zagen als wereldvreemd. Dit gaf Chesterton het idee voor een interessante paradox: de wereldvreemde is tegelijkertijd een man van de wereld. De verstrooide en ingetogen Father Brown weet bijgevolg meer over misdaad dan de misdadigers zelf. Geen misdaad of misstap is hem vreemd. Want als priester en biechtvader kent hij de mens in al zijn verdorvenheid.

De zielenredder.

In 1911 was Father Brown de allereerste geestelijke die misdaden oplost. Concurrentie had hij nauwelijks. En van de alomtegenwoordige Sherlock Holmes verschilde de intuïtieve Father Brown dag en nacht.

Had Chesterton eigenlijk wel een detective in gedachten toen hij Father Brown schiep?

De verhalen rond de priester zijn weliswaar puzzels, maar het is Father Brown niet te doen om het oplossen van een mysterie of het vatten van een misdadiger. Op het einde van de dag wil hij zielen redden en de moraliteit herstellen. Het ging de Engelse auteur immers niet om het vermaken van de lezer, maar om het verspreiden van zijn ideeën. En daar was Father Brown de overbrenger van.

Voor dit blog gebruikte ik verschillende bronnen. De trailer bij dit bericht komt van YouTube.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: