De zaak Collini van Ferdinand von Schirach

Als strafpleiter en als schrijver is Ferdinand von Schirach (1964) een fenomeen. Met vertalingen van zijn werk in 40 talen is hij een van de best verkopende Duitse auteurs. Hij is gekend voor zijn trefzekere en nuchtere stijl. 

Na 2 goed onthaalde verhalenbundels was ‘De zaak Collini’ zijn eerste roman. Die was veelbesproken: niet iedereen vond het even schitterend als zijn verhalenbundels ‘Misdaad’ en ‘Schuld’. 

Volgens mij is ‘De zaak Collini’ eerder een novelle. Voor het hoofdpersonage Caspar Leinen gaat het immers over een beslissend moment in zijn leven en zijn carrière. Als hij hoort wie zijn cliënt vermoord heeft, wil hij de verdediging niet meer op zich nemen. Hij was kind aan huis bij de Meyers. Hans Meyer was als een grootvader voor hem. Tenslotte doet hij wat hij behoort te doen: hij verdedigt zijn cliënt. En hij doet dit heel gewetensvol. 

Toen hij begon te lezen, wist hij dat hij vandaag zijn jeugd zou vernietigen en dat Johanna niet meer zou terugkomen. En dat dit allemaal geen rol speelde.  

von Schirach heeft ‘De zaak Collini’ zo opgebouwd dat je blijft lezen. Eerst wil je weten wat het motief is van Collini. Waarom begaat een gewone, brave burger die zelfs nooit te snel reed zo’n gruweldaad? Waarom wil hij niet verdedigd worden? Dan wil je weten of Leinen zal afzien van een fatsoenlijke verdediging en hoe het proces verder zal verlopen.

Het motief van de moord is terug te brengen naar een incident tijdens de Tweede Wereldoorlog en naar een duister hoofdstuk in de Duitse rechtsgeschiedenis. Dit duister hoofdstuk in de Duitse rechtsgeschiedenis vertelt hoe Duitsland in de jaren 60 omging met de gepleegde gruweldaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bovendien laat von Schirach zien dat een rechtsstaat tot voortschrijdend inzicht kan komen. Wat mogelijk was in de jaren 60 is vandaag de dag niet meer mogelijk: de tijden zijn veranderd en rechters zouden nu anders oordelen.  

Hoewel von Schirach zich verre houdt van introspectie en psychologie benoemt hij genoeg om je geïnteresseerd te houden en je te laten verwonderen over de mens, wat de dingen met ons kunnen doen en hoe we daar mee kunnen omgaan. 

Bij ons zeggen ze dat de doden geen wraak willen, alleen de levenden willen dat.

Oorspronkelijke titel: Der Fall Collini.
Jaar van publicatie: 2011.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: