Gespot: Almayers luchtkasteel

In ‘Gespot’ zet ik een nog te verschijnen boek in de kijker. Vandaag heb ik het over ‘Almayers luchtkasteel’ van Joseph Conrad.

‘Almayers luchtkasteel’ speelt zich af tegen de achtergrond van het koloniale bestuur in Nederlands-Indië. Kaspar Almayer ging ooit een veelbelovende toekomst tegemoet. Maar hij is arm en heeft niets om handen. Zijn huwelijk is doodgebloed en zijn vrouw veracht hem. Zijn enige troost is zijn dochter Nina. Voor haar houdt hij zijn dromen in stand over een goudmijn in de binnenlanden van Borneo.

Over zijn stappen in de literaire wereld zei Joseph Conrad (1857-1924) dat het even aanlokkelijk was als stiekem om het hoekje van een rovershol gluren en heel wat minder geruststellend. Er was evenwel geen reden tot ongerustheid want met zijn debuut ‘Almayers luchtkasteel’ liet hij een authentieke begaafdheid zien. 

Hoewel hij een onbekende auteur was, kreeg hij veel recensies. Met Fisher Unwin had hij een uitstekende keuze gemaakt. Uitgeverij Fisher Unwin zorgde goed voor de auteurs in hun fonds en wist hun werk onder de aandacht van recensenten te brengen, zelfs als de datum van publicatie ongunstig was. Toen ‘Almayers luchtkasteel’ op 29 april 1895 verscheen, zinderde literair Londen nog na van Oscar Wildes arrestatie.

Een van de recensenten, met name H.G. Wells, zag veel potentieel in het debuut van de ex-zeeman. Hij roemde het voor zijn originaliteit. In tegenstelling tot andere schrijvers in zijn tijd schreef Conrad vooral over geïsoleerde personages die met zichzelf in conflict komen.

De Nederlandse vertaling van Marcel Otten vind je op 17 mei in de boekhandel. Meer info vind je op de website van Uitgeverij Atlas Contact.

De foto van Joseph Conrad is van Alvin Langdon Coburn en is in het publieke domein.

Gepubliceerd door daniellecobbaertbe

Ik lees en schrijf graag. ‘Boeken’ is mijn excuus om nieuwsgierig rond te lopen in de wondere wereld van de letteren. En me te vergapen aan de rijkheid en diversiteit van het geschreven woord.

%d bloggers liken dit: